Odbor za rad podržao HSS-ov prijedlog zabrane uvoza i proizvodnje GMO-a

Saborski Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo danas je u prvo saborsko čitanje uputio HSSov prijedlog zakona kojim bi se, do donošenja Vladinih zakona o poljoprivredi i hrani, privremeno zabranio uvoz, stavljanje na tržište, uporaba i proizvodnja genetski modificiranih organizama (GMO) i proizvoda.

Odbor je time 'našao' međurješenje između protivljenja Vlade tom zakonskom prijedlogu i zahtjevu HSS-a da se zakon donese po hitnom postupku.

Naime, Vlada smatra da će se područje GMO-a cjelovito regulirati zakonom o poljoprivredi, koji je u saborskoj proceduri, i zakonom o hrani, koji će se uskoro naći na Vladi.

HSS pak drži da se ti zakoni neće donijeti do jeseni zbog čega hrvatskim građanima može biti ugroženo zdravlje, te narušen ugled Hrvatske kao ekopoljoprivredne i zdrave turističke zemlje.

Marijana Petir je u ime HSS-a upozorila da je Hrvatska peta u svijetu po biološkoj raznolikosti, koja bi dozvolom uvoza i prozvodnje GMO-a mogla biti ugrožena.

Stoga HSS traži posebno označavanje proizvoda koji u sebi sadrže GMO, te uvođenje privremenog moratorija na njihov uzgoj i promet dok to područje Vlada zakonski cjelovito ne regulira.

"Dokazano je da GMO utječe na ljudsko zdravlje, posebno jer izaziva alergije i potiče razvoj virusa, i temeljno je pravo ljudi da znaju što jedu. Za HSS to je obrana nacionalnih interesa", kazala je HSS-ova zastupnica.

Ivica Kostović (HDZ) upozorio je da Hrvatska nema laboratorijski niti neki drugi sustav analize i nadzora GMO-a i proizvoda, zbog čega, kaže, postoji opasnost od unošenja toksičnih tvari u hranu.

"Takvi proizvodi zahtijevaju znanstveni pristup, a ne da se dozvoli njihov uvoz samo pogledom na stranu deklaraciju", istaknuo je.

Petir je napomenula da je u HSS-ovu zakonu predviđeno laboratorijsko praćenje GMO-a i za to osiguran novac, kao i inspekcijska služba.

Unatoč protivljenju Vlade, Odbor je u prvo saborsko čitanje uputio dva zakonska prijedloga po kojima bi se za invalide ukinuo PDV i prepolovila trošarina kod uvoza automobila, ostalih motornih vozila i plovila, što je predložio Odbor za ratne veterane.

Odbor je jednoglasno predložio Saboru donošenje Zakona o pravobranitelju za djecu, kao samostalnoj instituciji nadležnoj za zaštitu prava djece.

Pročitajte više