Odbor za zakonodavstvo: Novi zakon nužan zbog stanja na HRT-u

ZASTUPNICI vladajuće koalicije i oporbe suglasili su se na današnjoj sjednici saborskog Odora za zakonodavstvo da treba donijeti novi zakon o HRT-u, jer je, tvrde, sadašnje stanje u toj kući neodrživo.

Takve je ocjene potvrdio i ministar kulture Antun Vujić upozoravajući na ´zabrinjavajuće stanje cijelog sustava´, krizu na poslovnoj i uredničkoj razini, krizu u međusobnim odnosima.

Spomenute tvrdnje Jadranka Kosor (HDZ) potkrijepila je podatkom da je teško bilo naći voditelja emisije u kojoj će se raspravljati o novom zakonu o HRT-u, jer je većina pozvanih to odbila učiniti.

Kao i na ostalim saborskim tijelima i na Odboru za zakonodavstvo ´koplja su se lomila´ oko Programskog vijeća, tijela koje bi upravljalo HRT-om, a čijih bi 11 članova, nakon javnog poziva, imenovao Sabor.

Ministar Vujić ponovio je prijedlog po kojemu bi nadležni saborski odbor napravio filter prijavljenih kandidata, nakon čega bi se liste s njihovim imenima poslale klubovima zastupnika vladajućih stranaka i oporbe.

Kandidati čija se imena nađu na obje liste ulazili bi u Vijeće, a ako se na taj način ne bi izabralo svih 11 članova, ´nedostajući´ bi se izabrali ´skidanjem´ sa spomenutih listi.

No, Kosor je upozorila da se na javni poziv, ako se ne utvrde jasni kriteriji, može javiti nekoliko stotina, pa i tisuća kandidata. Vladimir Šeks (HDZ) upitao je što će biti ako ne dođe do usuglašavanja stajališta, s obzirom na činjenicu da su zastupnički klubovi, i oporbeni i vladajući, često sastavljeni od više različitih stranaka.

Predložio je da Vlada amandmanom razradi ministrov prijedlog.

O konačnom prijedlogu zakona o HRT-u, po kojemu bi ta kuća imala tri organizacijske jedinice - televiziju, radio i glazbenu produkciju, Sabor treba raspravljati u nastavku 29. sjednice.

Zbog nedostatka kvoruma Odbor za ravnopravnost spolova nije održao današnju sjednicu.

Pročitajte više