Odbor za zaštitu Jadrana: Neka Vlada istupi iz "Družbe Adrije"

ODBOR za zaštitu Jadrana ponovno je danas zatražio od Vlade da istupi iz projekta "Družbe Adrije", jer je jučer Komisija za procjenu cjelovitosti i kvalitete Studije utjecaja na okoliš tog projekta Studiju ponovno vratila na doradbu.

"Iako je već drugi put Studija zbog nekvalitete trebala biti odbačena, Janafu je omogućeno još nekoliko mjeseci za drugi popravni ispit", navodi u priopćenju Odbor za zaštitu Jadrana.

"Činjenica da Studija ni na jučerašnjem sastanku nije prihvaćena, još je jedan uspjeh civilnog društva i znanstvenika koji već tri godine upozoravaju na štetnost tog projekta (Družba Adria) i na njegove katastrofalne posljedice za okoliš i gospodarski razvoj Hrvatske", ocjenjuje Odbor.

"Ni nakon prve dopune (kolovoz 2004.) i ove doradbe Studija nije odgovorila na pitanja o procjeni štete za turizam, scenariju havarija tankera na cijelom jadranskom području, o usporednim analizama koristi i šteta od projekta Družbe Adrije, sanacijskim mjerama od mogućih onečišćenja pitkih voda na kopnu i nadoknadi šteta.Također treba napomenuti da se cijela Studija radila samo za prvu fazu projekta, s protokom od pet milijuna tona nafte na godinu, a uopće se nije osvrnula na drugu fazu, kad se taj protok treba povećati na 10 i 15 milijuna tona", navodi Odbor.

"Smatramo kako je dosadašnja stručna rasprava pokazala da je projekt Družba Adria neprihvatljivo velik rizik za Jadransko more, kao i za vode hrvatskoga kopnenoga, kraškog područja te stoga zahtijevamo od Vlade da istupi iz tog projekta, kako je i bilo najavljivano u početku ove godine", kaže se u priopćenju.

Odbor za zaštitu Jadrana građanska je koordinacija koja okuplja udruge i ustanove, znanstvenike, stručnjake i druge građane radi promicanja održivog razvoja kao jedino prihvatljiva načina gospodarenja Jadranom i pružanja javne potpore inicijativama i projektima koji su usmjereni na očuvanje ljepote i prirodne ravnoteže hrvatskog mora i obale.

Pročitajte više