Odgođen sastanak veleposlanika NATO-a

SASTANAK veleposlanika NATO-a o iračkoj krizi, prethodno predviđen za utorak ujutro u Bruxellesu, odgođen je za kasnije poslijepodne, ´a u tijeku su intenzivne konzultacije´, priopćio je dužnosnik NATO-a.

´U tijeku su intenzivne neslužbene konzultacije. To pokazuje našu odlučnost da pronađemo riješenje´, kazao je isti izvor.

Francuska, Njemačka i Belgija zaprepastile su u ponedjeljak 19-člani NATO svojim odbijanjem američkog i turskog zahtijeva da se započne s planovima o obrani Turske, ističući da ne žele da se Savez saživi s ´logikom rata´.

Njihovo stajalište izazvalo je bijes Washingtona, predsjednik George W. Bush je njihov potez nazvao ´kratkovidnim´, a ministar obrane Donald Rumsfeld je rekao da će Amerika sama nastaviti sa spomenutim planovima kako bi Turskoj osigurala bilateralnu pomoć.

Glavni tajnik NATO-a George Robertson priznao je da se Savez suočava s ´ozbiljnim problemom´, tvrdeći, međutim, da je spor nastao oko vremenskog okvira tih planova a ne njihovog sadržaja.

Francuska, Belgija i Njemačka i dalje inzistiraju da je takvo planiranje preuranjeno te da bi razmatranje ratnog scenarija moglo potkopati diplomatske napore oko riješavanje iračke krize.

Pročitajte više