Odgojitelj iz Australije zlostavljao 91 dijete, to snimao i dijelio na internetu

Ilustracija: Unsplash

Bivši australski odgojitelj (45) optužen je da je seksualno zlostavljao 91 dijete, snimao zlostavljanje, a potom snimke dijelio po internetu. 

Policija tvrdi da je muškarac lovio mlade djevojke tijekom 15 godina u desetak centara u Australiji i inozemstvu. Uhićen je u kolovozu 2022., no policiji je trebalo godinu dana da istraži i identificira žrtve, piše BBC.

Vlasti u Australiji kažu da je to jedan od najužasnijih slučajeva koje su ikada vidjeli. Nekadašnji odgojitelj suočava se s 246 točaka optužnice za silovanje i 673 točke optužnice za seksualno zlostavljanje djece.

Zbog optužbi koje mu se stavljaju na teret 45-godišnjak bi mogao dobiti maksimalnu kaznu, a to je doživotni zatvor.

Snimao i distribuirao materijale sa zlostavljanjem djece

Muškarac se također suočava sa stotinama optužbi za snimanje i distribuciju materijala o zlostavljanju djece. Policija tvrdi da je sva svoja zlostavljanje snimao, a na njegovim elektroničkim uređajima pronašli su 4000 fotografija i videa.

Zlostavljanje se navodno događalo u 10 centara za brigu o djeci u Queenslandu te po jednom u Novom Južnom Walesu. Obraćajući se medijima, povjerenica australske federalne policije Justine Gough rekla je da je ovaj slučaj duboko uznemirujuć za zajednicu.

Identificirano je 87 djece iz Australije koja su bila zlostavljana te su kontaktirane i njihove obitelji. Australske vlasti sada surađuju s međunarodnim kolegama kako bi kontaktirale ostale četiri žrtve.

Istražitelji kažu da su uhitili muškarca nakon što su uspjeli identificirati pozadinu koja se pojavljuje na snimkama zlostavljanja. Riječ je o jednom od centara za brigu o djeci u kojima je radio kao odgojitelj.

Bio prijavljen policiji u dva navrata

Australska federalna policija je 20. kolovoza 2022. izvršila pretres doma 45-godišnjaka u gradu Gold Coastu i zaplijenila elektroničke uređaje s materijalom o zlostavljanju djece koji je on snimio.

Prijavljen je policiji u Queenslandu dva puta ranije, 2021. i 2022., ali istražitelji nisu pronašli dovoljno dokaza za djelovanje, kaže policija.

Muškarac bi se 21. kolovoza trebao pojaviti pred prekršajnim sudom u Brisbaneu.

Pročitajte više