Odgovor iz Haaga: Mladena Bajića može jedino procesuirati Mladen Bajić

MEĐUNARODNI sud za ratne zločine u Haagu neće procesuirati prijavu protiv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića za zločine protiv civila u vojnom logoru Lora iz 1992. godine. Naime, politolog Darko Petričić i novinar Domagoj Margetić dobili su službeni odgovor iz haškog ureda tužitelja Sergea Brammertza u kojem stoji da ne mogu procesuirati taj slučaj.

"Moram Vas informirati da je prema Rezoluciji broj 1503 Vijeća sigurnosti UN-a, Ured glavnog tužitelja zaključio sve svoje istražne aktivnosti 31. prosinca 2004. godine. Ured glavnog tužitelja ne može podizati nove optužnice za ratne zločine nakon tog datuma. Predlažemo Vam da Vaše materijale uputite mjerodavnim nacionalnim vlastima", stoji u odgovoru koji su dobili iz Haaga, a koji je objavljen na stranici necenzurirano.com.

Podsjetimo, Margetić i Petričić prijavili su glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića Haškom sudu! Margetić i Petričić tvrde da je Bajić među odgovornima za ratne zločine koji su počinjeni u Lori jer je u to vrijeme bio vojni tužitelj u Splitu.

Margetić i Petričić tvrde da su po Bajićevom nalogu zatočenici hapšeni i saslušavani. Također postoje određene indicije da je Bajić bio u Lori kada su zatvorenici mučeni te da su se zločini u Lori događali nekoliko stotina metara od Bajićeva ureda. Prijava protiv Bajića, osim u Haag,  poslana je i Europskoj komisiji, OESS-u u Zagrebu i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

 

Pročitajte više