Odlagalište kućnog otpada i dalje u blokadi

SKUPINA građana sinjskog sela Turjaka kojoj su se pridružili i pojedinci iz dijela Brnaza već četvrti dan drži pod blokadom sinjsko gradsko odlagalište otpada na predjelu Mojanka kraj Kukuzovca.

Na tom deponiju kućni i ostali otpad odlaže se s područja gradova Sinja i Trilja te općina Dicma, Otoka i Hrvaca.

Turjačani prosvjeduju zbog toga što se nije realiziralo obećanje vlasti iz veljače prošle godine kako će odlagalište, iz kojega se šire neugodni i, kako tvrde, za zdravlje štetni mirisi i plinovi, biti premješteno na drugu lokaciju.

Prosvjednici su odlučni u nepopuštanju zahtjevima čelnika gradova i općina kao i komunalnog poduzeća da prekinu bolakadu. Predstavnik Stožera za zabranu rada odlagališta Boro Galić rekao je kako "daljnju blokadu može spriječiti jedino rješenje o radu odlagališta izdato od nadležnog državnog organa koje je na zakonu zasnovano".

Rješenje o privremenom korištenju toga prostora za odlagalište isteklo je krajem prošloga mjeseca kada je i počeo prosvjed, odnosno blokada Turjačana.

Direktor sinjskog komunalnog poduzeća Jure Bitunjac smatra kako na području Cetinske krajine nema ni jedna povoljna lokacija za odlaganje otpada osim postojeće na Mojanci.

"Mi smo spremni prihvatiti svako rješenje koje vlasnici našeg poduzeća donesu, a to su gradovi i općine cetinskog kraja, osim Vrlike koja ima svoj deponij u selu Otešiću", kazao je Bitunjac.

U međuvremenu se kućni otpad, posebno u Sinju, toliko nagomilao uz kontejnere i na drugim javnim površinama da je to, kako kažu građani, osim rugla, postalo i opasno za ljudsko zdravlje.

Pročitajte više