PREPORUKA MINISTARSTVA Odgodite sva maturalna putovanja u Španjolsku

 Foto: Pixsell/Matija Habljak/Hina

MINISTRICA znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak preporučila je školskim odborima odgodu svih maturalnih putovanja u Kraljevinu Španjolsku, u koju sljedeći tjedan planira otputovati više od 1500 hrvatskih učenika.

Ministrica Divjak ističe da su školski odbori zaduženi za konačne odluke, no s obzirom na  sigurnosne procjene Ministarstva vanjskih i europskih poslova, preporučuje odgodu svih maturalnih putovanja u Španjolsku, u kojoj su se u zadnja dva dana dogodili teroristički napadi.

Prema informacijama koje su do sada dostavile škole Ministarstvu obrazovanja, sljedeći tjedan više od 1500 učenika planira maturalno putovanje u Kraljevinu Španjolsku.

Turističke agencije: Većina aranžmana već uplaćena


Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, koje pokriva sve agencije u Hrvatskoj, izjavio je ranije Hini da je većina aranžmana već uplaćena agencijama u Španjolskoj pa tu mogu nastati i pravni problemi vezani za eventualno otkazivanje i povrat novca, no da će u njihovom rješavanju jako važan biti stav hrvatske Vlade.

Potvrdio je i da je Španjolska, uz Prag i Grčku, i dalje jedna od najomiljenijih destinacija hrvatskih maturanata, te da ih tisuće odlaze na područje Costa Brave, u blizini Barcelone, gdje je sinoć u terorističkom napadu, prema posljednjim podacima, ubijeno 13 osoba, a više od stotinu ih je ozlijeđeno.

Dio učenika već u Španjolskoj

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain kaže da je većina putovanja dogovorena za posljednji tjedan kolovoza, no da je jedan dio grupa već u Costa Bravi. 

"Svi maturanti koji su trenutno u Lloret de Maru, dobro su, nitko od njih nije bio sinoć u Barceloni i njihovi se programi odvijaju prema planu", rekao je Fain Hini.

Što se tiče putovanja zakazanih za udarni termin od 23. do 30. kolovoza, i on ističe da se  čeka očitovanje ministarstava obrazovanja i vanjskih poslova te će se sukladno tome reagirati. "Sve je spremno i organizirano, hoteli su dogovoreni jer je samo nekoliko dana do putovanja", rekao je Fain.

Upitan za mogućnost promjene maturalnih destinacija kaže da će svaka agencija i svaka grupa morati to odlučiti za sebe. "Sve je moguće, ali treba vidjeti kakvo će biti razumijevanje partnera u Španjolskoj i osiguravajućih kuća", kaže Fain.

Pročitajte više