Odluka o Big Brotheru – uvod u eru TV puritanizma?

AKO bi se opomena RTL-u zbog neprimjerenih sadržaja u Big Brotheru doslovno primijenila na sve TV sadržaje, to bi značilo da prije 22h na nijednoj televiziji gledatelji više ne bi mogli vidjeti scene koje prikazuju obnažene ljude, u kojima se psuje, a alkohol i pušenje se prikazuju kao društveno prihvatljivo ponašanje. Konkretno, to znači da bi se velika većina TV programa na koji smo navikli morala emitirati nakon 22 sata.

Podsjetimo, Vijeće za elektroničke medije Republike Hrvatske nedavno je izreklo opomenu nakladniku RTL Hrvatska d.o.o. zbog objavljivanja dijelova programskoga sadržaja u emisiji "Big Brother", koji mogu "štetiti fizičkom, psihičkom i moralnom razvoju djece i mladeži", a što je suprotno Zakonu o elektroničkim medijima.

Odluka o opomeni donesena je na prijedlog dječje pravobraniteljice Ljubice Matijević Vrsaljko, a neprimjereni sadržaji u Big Brotheru odnose se na "obnaženost, psovanje te poticanje uporabe duhanskih proizvoda i alkohola kao društveno prihvatljivoga ponašanja."

Nadalje, Vijeće je odredilo da ukućani Big Brothera više ne smiju biti snimani 24 sata na dan, nego im mora biti ostavljen jedan sat za privatnost, u kojem će kamere biti ugašene.

Na RTL-u su takvu odluku dočekali s čuđenjem, ali su ju odlučili poštovati, jer bi u protivnom, nakon nekoliko upozorenja i novčanih kazni, RTL Televizija mogla ostati bez koncesije za emitiranje.

Kako piše Novi list, pravobraniteljica Matijević Vrsaljko, na čiju je inicijativu donesena odluka o opomeni Big Brotheru, tvrdi da se njezin ured ne misli baviti cenzurom ili pažljivim praćenjem TV programa, ali se nada da će takav postupak utjecati i na ostale TV kuće

"Jasno mi je da se odluka Vijeća može doživjeti kao presedan i nadam se da će i poslužiti kao poticaj svim televizijama da urede svoj program u skladu sa zakonom." – izjavila je Matijević Vrsaljko, dodavši kako bi se neprimjerenim sadržajima mogli okarakterizirati i neki crtani te igrani filmovi, kao i nasilni prizori u informativnim emisijama, koji se još uvijek emitiraju u dnevnim terminima.

Budu li dječja pravobraniteljica i  Vijeće za elektroničke medije doslovno primjenjivali zakonske odredbe o sadržajima koji "mogu štetiti fizičkom, psihičkom i moralnom razvoju djece i mladeži", moglo bi se dogoditi da svim hrvatskim TV kućama uskoro bude zabranjeno emitiranje većine filmova i serija u dnevnim terminima.

Pročitajte više