"Odluka o produljenju koncesije Ini je problematična"

NAKON što su se Hrvatska i Slovenija u proteklih nekoliko dana prepucavale notama, koje su "skladane" povodom davanja koncesije Ini za istraživanje nafte i plina u sjevernom Jadranu - što je Slovenija ocijenila kao zadiranje u morski teritorij na kojem granica još nije definirana, odluku o davanju koncesije profesor Patrick Vlačič, predstojnik katedre za pomorsko i prometno pravo na ljubljanskom Fakultetu za pomorstvo i promet, ocijenio je "problematičnom".

"Odluka hrvatske vlade je problematična, jer u njoj piše da područja na koja se koncesija odnosi, sežu do granice sa Slovenijom, iako granica još nije određena", kazao je za ljubljanski list Delo profesor Vlačič.

Problem je u tome, smatra Vlačić, što je Ini odobrena koncesija za područje koje seže do granice sa Slovenijom iako granica nije pravno definirana, što je prema Vlačićevoj ocjeni problematično radi toga jer je Zagreb odredio područje valjanosti koncesije i za "sporno područje".

Vlačić smatra kako bi eventualna konstatacija da koncesija vrijedi za područje "do buduće granice sa Slovenijom" bila manje sporna, iako bi i takva konstatacija bila vrlo upitna obzirom da se radi o području u kojem se Hrvatska i Slovenija moraju suzdržavati od bilo kakvih djelovanja dok se ne donese pravomoćno rješenje o istima.

Podsjetio je da su se Hrvatska i Slovenija svojedobno dogovorile o uzdržavanja od bilo kakvih posezanja u sporna teritorijalna područja, čime bi se na bilo koji način prejudicirala državna granica, te da prema istom sporazumu među dvjema državama pravno vrijedi stanje od 26. lipnja 1991. godine.

Vlačić se osvrnuo i na izjavu hrvatskog predsjednika Mesića koji je u subotu rekao da je "crta kopnene granice poznata, čime je definirana i granica na moru".

"Izjava je pogrešna i problematična kako sa stajališta činjenica tako i sa stajališta međunarodnog pomorskog prava. Kada bi i bilo definirano razgraničenje na kopnu, što nije, to ne znači da bi bila definirana i granica na moru. Od vremena kada granica nije bila definirana ništa se nije promijenilo. Granica na moru nikada nije bila određena" - konstatirao je Vlačić koji stoga smatra da je slovenska nota na hrvatsku odluku opravdana.

Podsjetimo, hrvatska vlada 5. siječnja je Ini produljila koncesiju za istraživanje naftnih i plinskih nalazišta u sjevernom Jadranu za područje koje, prema slovenskom tumačenju stvari, seže do granice koja još nije određena. Slovenija je Hrvatskoj 23. siječnja uputila protestnu notu kojom je produljenje koncesije ocijenila kao još jedan u nizu pokušaja Hrvatske da nutarnjepravnim aktima prejudicira razgraničenje na moru, razgraničenje morskih pojaseva, morskog dna i teritorija između dviju država.

Na slovensku notu reagiralo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova koje je Sloveniji uputilo svoju prosvjednu notu. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova jučer je priopćilo da hrvatsku notu još proučava.

I.K.
Foto: INA

Pročitajte više