Odluka o Turskoj ostavljena europskim čelnicima

MINISTRI vanjskih poslova zemalja članica Europske unije odlučili su u ponedjeljak u Bruxellesu odluku o početku, uvjetima i definiranju cilja pregovora s Turskom prepustiti čelnicima EU-a koji će se okupiti na summitu krajem tjedna.

Oko početka pregovora s Turskom potvrđena je ranije poznata podijeljenost među zemljama članicama EU-a. Jedna skupina se zauzima za to da se ustvrdi da cilj pregovora može biti samo punopravno članstvo, dok druga skupina želi da se pripremi tzv. "plan B" u slučaju neuspjeha pregovora.

Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier rekao je da se njegova zemlja zauzima da se pregovori s Turskom otvore "najranije u drugoj polovici sljedeće godine" te da to treba biti otvoren proces. "Ističem da odluka o pokretanju pregovora ne predstavlja odluku o pristupu", rekao je Barnier na konferenciji za novinare.

Posve je sigurno da će odluka o pokretanju pristupnih pregovora s Turskom biti popraćena brojnim uvjetima koji će se staviti pred Ankaru, a sami pregovori mogli bi trajati 10 do 15 godina.

Barnier je rekao da će Francuska tražiti da Turska prizna genocid u Armeniji u razdoblju između 1915. i 1923. godine, kada je ubijeno oko milijun i pol Armenaca.

Pročitajte više