Odluke iz Istanbula očekivane, BiH očekuje naredne korake

ODLUKA čelnika zemaljačlanica NATO-a o okončanju misije SFOR-a i njenom prepuštanju vojnim snagama Europske unije za javnost i političke dužnosnike u Bosni i Hercegovini bila je potpuno očekivana baš kao i potvrda da ta zemlja za sada ne može računati na članstvo u programu "Partnerstvo za mir".

Bosanskohercegovački tisak u utorak na naslovnim stranicama najavljuje okončanje misije Stabilizacijskih snaga krajem ove godine uz ocjene kako će to značiti daljnji doprinos učvršćenju mira.

Izjava visokog predstavnika Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane kako će ova transformacija omogućiti da se BiH približi EU i NATO-u naišla je na značajnu pozornost a njoj se odmah pridružio i Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Uz isticanje kako u cijelosti podupire odluku sa summita u Istambulu, Ashdown je potvrdio kako će EU i NATO-a nastaviti surađivati u BiH kroz nove strukture.

Puno važnijim za javnost u BiH čini se pitanje što će biti sada nakon što je - očekivano - izostala pozivnica za pristupanje "Partnerstvu za mir".

Političari iz Republike Srpske reagirali su na gotovo identičan način. Poruke koje su ovim povodom uputili predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i entitetski premijer Dragan Mikerević bile su gotovo identične: neprimanje u "Partnerstvo" nije nikakva tragedija i to će se svakako dogoditi razmjerno brzo, možda već do kraja ove godine. Mikerević kao i Čavić istodobno su kazali kako se oštro protive mogućem sankcioniranju dužnosnika Republike Srpske što već tjednima najavljuje Ashdown.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić koji predvodi B-H izaslanstvo na summitu u Istambulu s tim se međutim ne slaže.

"Krivac je Republike Srpska i ona treba biti kažnjena", poručio je Tihić javnosti BiH odmah nakon što je objavljeno službeno stajalište čelnika NATO-a.

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić, koji se zajedno s Tihićem nalazi u Istanbulu, istodobno je upozorio kako će sankcije prouzročiti dodatne probleme. On je u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" ustvrdio kako je Republika Srpska uradila puno pokušavajući privesti nekoga od optuženih za ratne zločine.

"Ako se provedu tako široke sankcije, onda je najbolje ništa ne raditi jer ćete svakako biti kažnjeni", ocijenio je Ivanić. On je također izrazio protivljenje najavljenim mjerama protiv Srpske demokratske stranke (SDS) "jer se time ništa ne rješava".

Mediji u BiH najavljuju kako bi sankcije ipak mogle uslijediti veoma brzo. Međunarodna zajednica navodno je već pripremila popis dužnosnika iz reda bosanskih Srba koji će biti sankcionirani zbog činjenice da do sada nije uhićen Radovan Karadžić.

Među najozbiljnijim kandidatima za smjene su ministar unutarnjih poslova RS Zoran Đerić i direktor entitetske policije Radomir Njeguš kao i predsjednik SDS-a i najmoćniji čovjek na političkoj pozornici ovog entiteta Dragan Kalinić.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić ranije je izrazio bojazan kako će ove smjene dovesti do ostavki srpskih članova državne vlade što bi moglo blokirati njen rad.

(Hina) xrm ysb

Pročitajte više