Odmetnuta moldavska regija: Tražimo zaštitu Rusije

Foto: Profimedia

Odmetnuta moldavska regija Transnistrija danas je i službeno zatražila "zaštitu" od Rusije, javlja AFP. 

Kako je objavila ruska režimska novinska agencija Tass, "zaštitu" od Rusije zatražili su zastupnici okupljeni u Transnistrijskom kongresu. Kao razlog za traženje ruske "zaštite" zastupnici navode "sve veći pritisak Moldavije". 

"Transnistriji je nametnut socijalni i ekonomski pritisak, koji je suprotan europskim načelima, zaštiti ljudskih prava i slobodnoj trgovini", kaže se u izjavi kojom se ruski parlament poziva da "provede mjere za zaštitu Transnistrije", gdje živi "više od 220.000 ruskih državljana" suočenih s pojačanim pritiskom moldavskih vlasti. 

Dokument, u kojem se ne navodi kakve točno mjere zaštite od Rusije očekuju, podsjeća na sličan zahtjev proruskih separatista u istočnoj Ukrajini u veljači 2022., što je bio jedan od izgovora Vladimira Putina za pokretanje invazije na Ukrajinu.

Što kaže vlada Moldavije?

Moldavska vlada nedavno je uvela carinske pristojbe na uvoz iz Transnistrije, što je jako pogodilo tamošnji proračun. Predsjednik Transnistrije Vadim Krasnoselski tvrdi da se ondje zapravo provodi politika genocida ekonomskim, fizičkim, pravnim i jezičnim pritiscima iz Moldavije. 

"To je propaganda, nevažan događaj koji ne zaslužuje pozornost međunarodnih medija ili senzacionalne naslove", rekao je glasnogovornik moldavske vlade Daniel Voda prije nego što je usvojena deklaracija. 

ISW: Putin sprema hibridnu operaciju protiv Moldavije

Podsjetimo, Institut za ratne studije nedavno je objavio novu analizu u kojoj upozoravaju da Rusija možda priprema hibridnu operaciju protiv Moldavije.

"Proruska odcijepljena regija Transnistrija mogla bi organizirati referendum o pripajanju Rusiji 28. veljače. Izlika za takav poziv bila bi navodna potreba da se zaštite ruski građani i 'sunarodnjaci' u Transnistriji od prijetnji Moldavije ili NATO-a", stoji u upozorenju ISW-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi, u najopasnijoj situaciji, proglasiti rusku aneksiju Transnistrije tijekom svog planiranog obraćanja ruskoj Saveznoj skupštini 29. veljače, iako se to čini malo vjerojatnim, piše ISW. "Vjerojatnije je da će Putin pozdraviti svaku akciju koju poduzme Transnistrijski kongres zastupnika i ponuditi zapažanja o situaciji", dodaju.

ISW piše da nije primijetio jasne naznake ruskih vojnih priprema za intervenciju u Transnistriji ili Moldaviji općenito, iako je moguće da traju tajne pripreme.

"Nije značajna vojna prijetnja Ukrajini"

"Ruske snage koje su trenutno u Transnistriji nisu u stanju predstavljati značajnu vojnu prijetnju Ukrajini bez pojačanja. Mogli bi predstavljati mnogo veću prijetnju stabilnosti Moldavije. Stoga je najvjerojatniji smjer djelovanja da će Transnistrijski kongres i Putinov govor označiti preokret u ruskim pripremama za hibridni rat protiv Moldavije", analizira ISW.

Moldavija je bivša sovjetska država smještena između Rumunjske i Ukrajine i broji oko 2.6 milijuna stanovnika. Parlament Moldavije ima prozapadnu većinu, a prozapadna predsjednica Moldavije Maia Sandu teži stupanju Moldavije u EU. Transnistrija je proruska odcijepljena regija u istočnoj Moldaviji s oko 470.000 stanovnika koja je 1990. godine ilegalno proglasila neovisnost od Moldavske Sovjetske Socijalističke Republike.

Ni jedna članica Ujedinjenih naroda (UN) ne priznaje njen suverenitet, a UN ovu regiju smatra dijelom Moldavije.

Pročitajte više