Odnosi Ankare i Washingtona zategnuti zbog Iraka

ODNOSI dva dugogodišnja strateška saveznika SAD-a i Turske prolaze ovih dana kroz velika iskušenja nakon otvorenih zamjerki službene Ankare na način kako su se američke snage obračunale s gerilcima u iračkom gradu Falluji.

Ulje na vatru dolio je Mehmet Aktas, predsjednik odbora za ljudska prava turskoga parlamenta, koji je otvoreno ustvrdio da su Amerikanci u Falluji počinili zločin i genocid.

Aktas je kazao da su materijalna razaranja u tom iračkom gradu s oko 350.000 stanovnika ravna onima u Hirošimi i Nagasakiju, na koje su Amerikanci potkraj Drugog svjetskog rata bacili atomsku bombu.

Potpredsjednik turske vlade i šef diplomacije Abdullah Gul, koji se vratio u zemlju nakon turneje po Italiji, Egiptu i Nizozemskoj, nije ni jednom riječju osudio Aktasovu izjavu. Rekao je kako u otvorenom društvu svatko može slobodno iznijeti svoje mišljenje.

"Zbog važnosti koju pridajemo američko-turskim odnosima, spremni smo otvoreno s najboljim namjerama kazati američkim dužnosnicima sve za što smatramo da je pogrešno", rekao je Gul.

Gul je obznanio da je Turska otvoreno ukazala američkom savezniku na greške počinjene u Falluji. Kako se saznaje, šef turske diplomacije je takva turska stajališta i zabrinutost zbog produbljavanja krize u susjednom Iraku, u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu osobno prenio odlazećem američkom državnom tajniku Colinu Powellu.

Postoje neke naznake da je tursko reagiranje na američko zaposjedanje Falluje motivirano i nekim drugim političkim razlozima. Riječ je, prema nekim tumačenjima, o krupnim američkim ustupcima kudskim etničkim skupinama na sjeveru Iraka.

To se naročito odnosi na davanje pod kurdsku upravu područja oko grada Kirkuka gdje se nalaze golema naftna polja.

Službena Ankara je više puta upozorila da kurdski čelnici Jalal Talabani i Massoud Barzani, naseljavanjem kurdskog pučanstva, mijenjanju demografsku strukturu stanovništva Kirkuka.

Prije anglo-američkog vojnog pohoda na Irak u tom gradu su većinu stanovništva (67 posto), kako se tvrdi, činili Turkmeni, odnosno Turci.

Turska je, isto tako, skrenula pozornost i na pokušaj promjene demografske strukture pučanstva i u dvomilijunskom gradu Mosulu, na sjeveru Iraka.

Pritom se upozorava na iznimno pogibeljno otvaranje "pandorine kutije" građanskog rata zbog tamošnjeg potiskivanja većinskog arapskog, turkmenskog i asirskog pučanstva.

Pročitajte više