Odron nakon tajfuna na Filipinima zatrpao rudare i njihove obitelji u skloništu

Foto: EPA

SLUŽBE spašavanja pokušavaju doći do tijela zatrpanih rudara i njihovih obitelji koji su ostali zarobljeni u odronu zemlje uslijed tajfuna koji je prošao tom zemljom.

Najmanje 32 osobe ostale su zatrpane u jednom skloništu u rudarskom gradu Itogon u provinciji Benguet. Timovi službi za spašavanje kopaju kroz ruševine golim rukama, a na putu im se nalaze betonski blokovi i komadi drveta. Pred njima je put od 15 metara koji moraju očistiti kako bi došli do zatrpanih rudara i njihovih obitelji.

Podsjetimo, u tajfunu Mangkhut koji je ovog vikenda prošao preko Filipina poginulo je preko 6 osoba. Kako javlja BBC, najveći dio njih poginuo je u klizištima koja su izazvale obilne kiše, uglavnom u provinciji Benguet.

Ne nadaju se preživjelima

Skupina rudara u selu Ucab, koje leži u dolini u općini Itogon, skrila se sa svojim obiteljima u sklonište koje se protezalo na dva kata, poručio je za BBC Conrad Navidad iz Međunarodne organizacije za migracije. Zgrada se u tajfunu srušila.

"Ta zgrada se koristila kao crkva za rudare i njihove obitelji. Prije tajfuna, svećenik ih je pozvao unutra da se sklone. Kada je došlo do katastrofe, ostali su zatrpani u klizištu" rekao je.

"Spasioci se ne nadaju preživjelima. Samo žele izvući tijela zakopanih", dodao je.

Iz filipinske Udruge rudara su poručili kao su svim rudarima javili da se povuku iz rudnika, a dodali su i kako je kraj skloništa bio operativan ilegalni rudnik.

Pročitajte više