Održan 14. hrvatski bal

U organizaciji Austrijskohrvatske zajednice za kulturu i sport koja koordinira rad dvadesetak klubova i tri folklorna društva Hrvata, u subotu navečer u Beču je održan 14. tradicionalni Hrvatski bal.

"To je najveća godišnja manifestacija te Udruge i vrhunac svih kulturnih događanja", kazao je predsjednik Zajednice Anto Puljić.

Priredba je otvorena spletom hrvatskih pjesama i narodnih plesova u izvedbi Folklornog društva ANNO 93., folklorne skupine "Tkanica" te tamburaškog sastava "Strune".

"Kao kruna jednogodišnjeg rada bal je svečanost druženja, prezentacija hrvatske tradicije, hrvatskog slova, kulture i pjesme", kazao je pomoćnik ministra vanjskih poslova RH za manjine, iseljeništvo i useljeništvo dr. Slavko Leban, dodajući kako je to dokaz da su Hrvati u Austriji dobro integrirani ali ne i asimilirani te potvrda povezanosti hrvatskog i austrijskog naroda. Također je kazao da je pozitivno što se na balu promovirao hrvatski turizam.

Posjetitelji su imali prigodu razgledati izložbu pod naslovom "Nešto staro, nešto novo" na kojoj su izložene stare hrvatske tradicionalne rukotvorine, zatim umjetnička pletiva poznate zagrebačke autorice Mine Petre, koja rad temelji na hrvatskoj etnobaštini, kao i radove 17 suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika.

Bal je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Andreasa Kohla i veleposlanika RH u Austriji Zorana Jašića koji je i otvorio Bal naglasivši da postaje lijepa tradicija zahvaljujući naporima Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport.

Na Balu u Wiener Kursalonu, gdje je i prije 14 godina održan prvi Hrvatski bal nastupili su Dubrovački kavalijeri, Oliver Dragojević i grupa Dupini i drugi.

(Hina) xspđ ydgk

Pročitajte više