Održan "Bal balova" u Bečkoj državnoj operi

Tradicionalni 49. Opernball, "Bal balova", vrhunac bečke balske sezone, održan je noćas u Bečkoj državnoj operi.

Ta kulturna priredba okupila je austrijski državni vrh, uglednike iz političkoga, gospodarskog i kulturnog života u Austriji i goste iz inozemstva.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer, prvi put na Opernom balu, izjavio je da je taj bal velika svečanost, prigoda za razgovore i susrete u posebnu ozračju.

Na balu je bilo oko 4700 posjetitelja, ulaznice su stajale od 214 eura za stajanje do 16.000 eura za najskuplju ložu.

Bal je otvoren s austrijskom i europskom himnom te mimohodom i plesom 180 mladih parova iz Austrije i drugih država, ove godine prvi put i Kine, te valcerom "Na lijepom plavom Dunavu" Johanna Straussa.

U svečanu otvorenju uz Orkestar Državne bečke opere pod ravnanjem Jendrixa Springera nastupio je i Baletni ansambl te glasovite operne kuće.

Uz glazbu uvertire iz Rossinijeve opere "Semiramide" prvi solist s partnericom primabalerinom Margaret Illman plesao je zagrebački baletni umjetnik Tomislav Petranović kojeg je koreograf Giorgio Madia ove godine izabrao za prvog plesača na Opernom balu.

Raskošni bal u Državnoj bečkoj operi "Sve je valcer", koji nazivaju bal bogatih i moćnih, ove je godine krasila narančasta boja - pedesetak tisuća narančastih cvjetova iz Italije dovezeno je samo za jednu noć.

Uzor je balovima u svijetu - dva su već održana u New Yorku i Zagrebu, a na redu je Dubai.

"Ponosimo se tom tradicijom koju čuvamo, njegujemo i unaprjeđujemo", izjavio je jedan od sudionika bala - poznati bečki pijanist Rudolf Buchinger.

Prvi put ove godine pred Bečkom operom nije bilo uobičajenih demonstracija - protivnika bala moćnih i bogatih, ali je zato nekoliko stotina (više od 500) policajaca čuvalo pristup i prostor oko Državne bečke opere.

(Hina) xspos ymc

Pročitajte više