Održan okrugli stol "Informatičko novinarstvo i odnosi s javnošću"

OKRUGLI stol u organizaciji Zbora ICT novinara HND-a i Hrvatske udruge za odnose s javnošću, okupio je danas u Novinarskom domu u Zagrebu sedamdesetak sudionika - novinara koji se bave informatičkim i komunikacijskim tehnologijama te predstavnika za odnose s javnošću iz brojnih ICT tvrtki te agencija koje zastupaju ICT tvrtke koje rade u Hrvatskoj.

Uvodna izlaganja održali su dr. Stjepan Malović, profesor sa Sveučilišta u Dubrovniku, Dario Sušanj, glavni urednik časopisa PC Chip, te Dubravka Jusić, predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Predavanje profesora Stjepana Malovića govorilo je o te dvije profesije koje u svom radu koriste iste tehnike, no koje se međusobno izuzetno razlikuju. "Novinari često vijesti preuzimaju iz priopćenja ureda za odnose s javnošću i prenose ih bez dodatne provjere te se sve manje bave istraživanjem," kaže profesor Malović

Dario Sušanj, glavni urednik časopisa PC Chip, govorio je o najčešćim problemima u komunikaciji između novinara i PR agencija. "Glasnogovornici i PR stručnjaci često se ne drže nekih osnovnih pravila svoje profesije - poput korektnog i pravovremenog obavještavanja javnosti o radu organizacije koju predstavljaju, a mnogi među njima pokazuju i nepoznavanje procesa proizvodnje medija, čime se stvara niz velikih problema", izjavio je Sušanj.

Dubravka Jusić, predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću predstavila je rezultate istraživanja koje je ta udruga provela među svojim članovima te govorila o problematici odnosa s javnošću i novih medija.

Živu raspravu u kojoj su sudjelovali govornici te kojoj su značajan doprinos dali i brojni sudionici iz publike moderirali su Robert Gelo, tajnik Zbora ICT novinara i novinar Privrednog vjesnika te Rašeljka Maras-Juričić, direktorica tvrtke Meritor Media ispred Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Pročitajte više