održana 6. manifestacija kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u hrvatskoj

Šesta manifestacija "Kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj" u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine RH i pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade održana je večeras u prepunoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. L

Na manifestaciji su sudjelovala kulturno-umjetnička društva, zborovi i ansambli udruga Srba, Slovenaca, Roma, Slovaka, Rusa, Bošnjaka, Crnogoraca, Rusina i Ukrajinaca, Makedonaca, Talijana, Albanaca, Nijemaca i Austrijanaca, Mađara, Židova i Čeha. Kao gost nastupio je pjevački zbor Lira.

Pozdravljajući sudionike manifestacije, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer je rekao kako ostvarivanje nacionalnih prava manjina podrazumijeva njihovu integraciju u hrvatsko društvo, ali i očuvanje svih osobitosti njihovog manjinskog identiteta.

Nacionalne manjine u Hrvatskoj ostvaruju svoja prava čuvajući i ostvarujući svoj identitet kroz kulturu, vjeru, jezik, pismo i vezu s državama matičnih naroda, kazao je Tolnauer, dodajući kako je praktično ostvarivanje tih prava pokazatelj stupnja demokracije i najbolji način približavanja Europi.

Nazočnima se obratio i ministar kulture Antun Vujić. Rekao je da nacionalne manjine svojom kulturom premošćuju državne granice i doprinose razvitku kulturnog pluralizma u Hrvatskoj.

U dvorani Lisinski bili su nazočni i potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Željka Antunović te ministar zaštite okoliša Ivo Banac.

(Hina) ta jn

Pročitajte više