Održana "Noć tisuću večera" za razminiranje Hrvatske

Dobrotvorna priredba "Noć tisuću večera", na kojoj se kroz donacije i ulaznice za večeru prikuplja novac za razminiranje Hrvatske, održana je večeras u Kristalnoj dvorani hotela Opera. L

Večeri je bilo nazočno 350 osoba iz gospodarstva, diplomacije te javnog, političkog i društvenog života. Uz donacije od ulaznica, koje su za jednu osobu koštale 500 kuna, očekuju se i donacije tvrtki, veleposlanstava, gospodarstvenika i drugih.

"Noć tisuću večera", koja se u Hrvatskoj održava četvrti puta, organiziraju Američka trgovačka komora u Zagrebu te veleposlanstva Kanade i Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje te sponzorima.

"Ovo zapravo nije dobrotvorna priredba već investicija u budućnost Hrvatske, u njezine ljude i zemlju", kazao je predsjednik Upravnog odbora Američke trgovačke komore Wade Channell, zahvalivši na donacijama.

Nazočne je pozdravio i američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank, upozorivši na opasnost od mina koje svake godine u svijetu ubiju tisuće ljudi te na važnost prikupljanja sredstava za konkretnu pomoć u razminiranju Hrvatske.

Kanadska veleposlanica u Hrvatskoj Stefanie Beck upozorila je na opasnost od mina te istaknula važnost senzibiliziranja javnosti na taj problem.

"Noć tisuću večera" naziv je projekta nastalog na zajedničku inicijativu Canadian Landmine Foundation i United Nations Association SAD-a. Njegov osnovni cilj je skupljanje novčanih sredstava, koje će pomoći uklanjanju nagaznih mina u šest "najzagađenijih" zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Po procjenama Hrvatskog centra za razminiranje, u našoj zemlji postoji još oko 700 tisuća položenih mina i minskoeksplozivnih naprava, za čije će uklanjanje biti potrebno najmanje šest do sedam godina.

(Hina) xmb ymć

Pročitajte više