Odšteta od gotovo 6 milijuna kuna nezakonito otpuštenim sisačkim Srbima

SEDMORICI hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji su početkom 90-tih pod sumnjivim okolnostima dobili otkaz, Sisačko-moslavačka županija dužna je isplatiti 5 milijuna i 800 tisuća kuna odštete.

Naime, oni su bili djelatnici Ureda državne uprave u sklopu Županijske uprave, te su im početkom ratnih zbivanja na tom području između 1993. i 1994. godine uručeni otkazi. Odluku o prekidanju radnog odnosa potpisao je tadašnji župan Đuro Brodarac (HDZ), poznat na tom području i kao ratni šef sisačke policije.

No, to nije sve po čemu je Brodarac poznat. Prema jednom od članaka Nacionala iz kolovoza 2002. godine, Brodarac je volio pričati viceve koji su, u najmanju ruku politički nekorektni. Tako jedan od njegovih viceva ismijava učestalo uništavanje imovine hrvatskih Srba izbjeglih nakon akcije "Oluje".

Ipak, nakon više od 12 godina, pravda je prevladala, te su županijski sudovi u Sisku i Zagrebu konačno pravomoćno presudili u korist žalbe sedmorice djelatnika, te otkaze klasificirali kao nezakonite. Odšteta će im se isplatiti iz županijskog proračuna.

Kontaktirali smo aktualnu županicu Sisačko-moslavačke županije Marinu Lovrić (SDP) koja nam je potvrdila presudu i prokomentirala slučaj. Navela je kako su to sve bili zaposlenici Županije, te da će im se odštete isplatiti na teret proračuna, što će zasigurno otežati realizaciju projekata.

Kaže da samo rješenje presude nije pročitala, no da su "bez zakonske podloge dobili otkaz". Županica Lovrić istaknula je da je 2,5 milijuna odštete već isplaćeno prošle godine, te će se ostatak isplatiti tijekom 2007.

Na upit da li misli da su otkazi povezani sa nacionalnošću zaposlenika, odgovorila je potvrdno.

"Ako pogledate imena i prezimena tih ljudi, tu nema ni jednog Hrvata", kazala je županica dodajući da je među otpuštenim zaposlenicima bilo ljudi i drugih nacionalnosti.

E.A.J.

Pročitajte više