Kako i kome prijaviti štete od katastrofalnog potopa u Zadarskoj županiji?

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

VELIKA poplava koja je u ponedjeljak pogodila Zadarsku županiju uzrokovala je goleme štete  u stambenim objektima, bolnici, vrtićima i školama. Uništeni su trgovački centar Supernova u Zadru, ninska solana, trgovački i ugostiteljski objekti...


Kad je kiša napokon stala, stanovnici županije uz pomoć vatrogasaca i vojske primili su se posla pa neprestano ispumpavaju vodu iz objekata, no ono što većina sad radi je zbrajanje štete koju je poplava uzrokovala.


Što stanovnici Zadra i okolnih gradova koji su poplavljeni trebaju napraviti, kome se mogu obratiti i na kraju koliko imaju vremena za prijavu štete, pokušali smo doznati u Zadru.

Kome prijaviti štetu od poplave?

Ivana Dadić iz odjela za informiranje grada Zadra rekla nam je da su formirali poseban ured u kojem će građani i pravne osobe moći preuzeti i predati obrasce za prijavu štete. Ured se nalazi na adresi Narodni trg 1, soba br. 4, a radit će od 8 do 20 sati svakog radnog dana i subotom i nedjeljom (kontakt telefoni ureda: 208-077 i 208-128).

"Obrasci su dostupni na našoj web stranici i u sobi br. 4 gradske uprave od danas, 12. rujna, a od sutra, 13. rujna i u svakom mjesnom odboru na području Grada Zadra.

Inače, na radnom kolegiju gradonačelnika donesena je odluka o početku prikupljanja prijava o nastalim štetama izazvanim nevremenom na administrativnom području Grada Zadra. Sve nadležne gradske službe bit će na terenu tijekom čitavog dana i obilaziti sve javne objekte. Također, sve gradske ustanove i poduzeća ubrzano rade na utvrđivanju i sanaciji nastalih šteta.


Krajnji rok za prijavu štete i dostavu obrazaca je, sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda i Metodologiji za procjenu štete od nepogoda, 8 dana od dana kada župan Zadarske županije proglasi elementarnu nepogodu", rekla je za Index Ivana Dadić.

Čeka se proglašenje elementarne nepogode

Kontaktirali smo potom i Zadarsku županiju, u kojoj su nam rekli da zasad još nemaju nikakvu procjenu štete i da se podaci tek prikupljaju.

"Teško je točno reći kad će se proglasiti stanje elementarne nepogode jer će je župan proglasiti na osnovu prikupljenih podataka", rekli su Indexu u odjelu za informiranje Zadarske županije, no dodali su i kako je župan Božidar Longin održao sastanak, na kojem najavio kako bi do kraja tjedna mogao proglasiti stanje elementarne nepogode.

"Mi smo jučer posao dobro odradili, nije bilo ljudskih žrtava, što je najvažnije, nitko nije stradao iako je bilo nekoliko vrlo teških situacija, a materijalna šteta je ogromna", rekao je župan Božidar Longin i istaknuo da je resornim pročelnicima u Županiji dao zadatak da utvrde razmjere i vrstu štete svaki u svom djelokrugu rada, te da će i danas nastaviti obilaziti poplavom stradala područja.


Na sastanku s Longinom bio je i županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša koji je rekao da je nakon jučerašnjih poplava Stožeru civilne zaštite Zadarske županije za sanaciju šteta stiglo više od dvije tisuće poziva.

Stanovnici poplavljene Slavonije dobili odštetu nakon godinu dana

"U potpunosti je sanirano 350 objekata. Veliki je problem crpljenje vode iz privatnih kuća, najviše zbog toga što vatrogasna vozila ne mogu pristupiti svakom objektu", rekao je i istaknuo kako se trenutno rješava 100-tinjak objekata te da će do kraja tjedna, ako ne bude novih oborina, pokušati sanirati sve poplavljene objekte.

Što se tiče odšteta zbog poplave, prisjetimo se Gunje i ostalih mjesta županjske Posavine koja su 2014. godine nakon prodora Save u potpunosti poplavljena, a čiji su stanovnici tek nakon godinu dana dobili potvrdu za isplatu odštete od države. Neki iznosi dobro su zapamćeni u javnosti.

Tako je 83-godišnjoj baki Emiliji Maroševac ponuđena odšteta u iznosu od 6,47 kuna, a njezinoj susjedi Biljana Gajić iz Račinovaca je ponuđeno svega 4,49 kuna.

Tada je načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić objasnio da fizičke osobe dobivaju četiri posto od štete koju su prijavili.

Pročitajte više