ODUGOVLAČI SE PROCES PROTIV BANDIĆA Lovrić nije došao na sud, ali je bio na poslu

Foto:Jurica Galoić/Pixsell

U ČETVRTAK je na Županijskom sudu u Zagrebu otkazana sjednica optužnog vijeće protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandić za tzv. aferu Štandovi, a nova je zakazana za 15. veljače.

Kao razlog za otkazivanje navedena je bolest jednog od suptuženika, a kako nam je rekao glasnogovornik Župaijskog suda Krešimir Devčić, radi se o Ivici Lovriću. Međutim, Lovrić se u isto vrijeme pojavio u svom uredu u Ilici 25.

U Uskokovoj optužnici u aferi Štandovi Bandića se tereti da je zajedno sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac pogodovao udruzi U ime obitelji i priskrbio joj nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući joj štandove na kojima su prikupljani potpisi za referendum.

Indexu je potvrđeno iz nekoliko izvora kako je Lovrić u četvrtak bio na poslu u Gradskom uredu za odgoj, obrazovanje i sport.  Budući da nam nije odgovarao na pozive, poslali smo mu upit zašto nije došao na sud, a istovremeno je bio u uredu.

Odgovor nismo dobili, a potom smo kontaktirali njegov Ured gdje nam je rečeno da Ivica Lovrić neće odgovoriti na upit.


Na ovaj se način odugovlači s procesom u kojem USKOK tereti Bandića da je sa svojim pomoćnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnice Zagreb Zdenkom Palac, kako smo već naveli, pogodovao udruzi Željke Markić.

Bandić je, prema optužbama, ustupio udruzi "U ime obitelji" štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o izbornom sustavu.

Podsjetimo kako je Vrhovni sud krajem prošle godine odbio dvije žalbe Milana Bandića kojima je pokušao srušiti USKOK-ove optužnice za aferu Agram i aferu Štandovi.

Vrhovni sud odbacio obje Bandićeve žalbe

Prvo je početkom prosinca Vrhovni sud prihvatio žalbu USKOK-a i odlučio da su dokazi u aferi Agram, prikupljeni tajnim praćenjem, ipak zakoniti.

Time je preinačio odluku Županijskog suda koji je ožujku 2016. snimke razgovora Milana Bandića i njegovih suradnika izdvojilo iz dokaza.

Županijski sud je tada prihvatio argumente obrane da sudski nalozi za prisluškivanje nisu bili dovoljno obrazloženi.

Dio transkripata već je bio objavljen u hrvatskim medijima, a pokazivao je, među ostalim, kako je Bandić na autoritaran način urgirao za zapošljavanje nekih ljudi u gradskim tvrtkama. Objavljene su već i snimke i poruke kroz koje je otkriveno daje Bandić davao službeno vozilo i usluge službenog vozača Mili Horvat za šopingu u Beču, a ne za potrebe liječenja kako je ona tvrdila u iskazima. 


Otkriveno je i kako Bandić nagovara Milu Horvat da si kupi cipele Louis Vuitton od 3000 eura te govori da će on sve refundirati.

Čuju se i dogovori o zapošljavanju raznih rođaka i prijatelja.

Dodajmo kako je u aferi Agram 2014. zbog niza malverzacija uhićeno 18 osoba, među ostalim i one vezane za ugovor o gospodarenje otpadom Grada i tvrtke Cezar, koja je sklopljena bez javnog natječaja.

Osim za aferu Agram, Vrhovni je sud u prosincu odbio i Bandićevu žalbu da se iz spisa u aferi Štandovi izdvoje dokazi svjedoka koje je tijekom istrage tužiteljstvo ispitalo bez nazočnosti obrane optuženika.

Tereti ga se zajedno s Lovrićem

U Uskokovoj optužnici u aferi Štandovi Bandića se teretilo da je zajedno sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac pogodovao udruzi U ime obitelji i priskrbio joj nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući joj štandove na kojima su prikupljani potpisi za referendum.

Podsjetimo kako je optužno vijeće sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Tanje Pavelin Borzić u srpnju 2015. godine odbacilo optužnicu za aferu Štandovi jer je, po riječima Bandićeve obrane, utvrdilo da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.

Ista je sutkinja vodila i vijeće koje je 30. ožujka 2016. i u drugom slučaju protiv Bandića, tzv. aferi Agram, kao nezakonite izdvojila sve tajno snimljene telefonske razgovore i SMS poruke iz istrage.

Međutim Vrhovni je sud odbio žalbe Bandića i njegovih odvjetnika u oba procesa, a predmeti su vraćeni na Županijski sud i nastavlja ih voditi ista sutkinja - Tanja Pavelin Borzić.

Pročitajte više