Odvjetnici Juliana Assangea traže povlačenje uhidbenog naloga za njim

Foto: Hina
 
ODVJETNICI Juliana Assangea zatražili su u petak od britanskog pravosuđa da povuče uhidbeni nalog izdan za osnivačem WikiLeaksa, koji se prije više od pet godina sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu.
 
"Odluku očekujemo danas", rekao je glasnogovornik državnog odvjetništva. Washington Post je kasnije objavio izjavu britanske sutkinje koja je rekla da će odluku donijeti 6. veljače.
 
"Uhidbeni nalog je izgubio cilj i svrhu"
 
Julian Assange, kojeg švedsko pravosuđe traži zbog optužbe za silovanje koje on niječe, sklonio se 2012. u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu.
 
Švedsko državno odvjetništvo je poslije odustalo od podizanja optužnice za silovanje. Uhidbeni nalog je "izgubio cilj i svrhu", istaknuli su odvjetnici Juliana Assangea u petak na sudu u Westminsteru, u Londonu.
 
Britanska policija izjavila da će uhititi Assangea ako napusti zgradu veleposlanstva
 
Ekvador je u prosincu dodijelio Assangeu ekvadorsko državljanstvo i zatražio od Londona da mu odobri diplomatski status, što bi mu omogućilo da napusti veleposlanstvo a da ga britanska policija ne uhiti.
 
No Velika Britanija mu je odbila dodijeliti takav status.
 
Britanska policija je rekla da će uhititi Assangea ako izađe iz zgrade veleposlanstva jer 2012. nije poštovao propise o boravku na uvjetnoj slobodi koja mu je bila određena.
 
Strah od izručenja SAD-u zbog objave tajnih dokumenata
 
Assange strahuje da će ga poslije izručiti Sjedinjenim Državama koje će mu suditi zbog toga što je WikiLeaks 2010. objavio velik broj tajnih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata.
 
Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno izjavio je u nedjelju da je azil odobren Assangeu "problem" za zemlju. Ekvador želi riješiti pitanje uz pomoć posrednika. 

Pročitajte više