Odvjetnik Australca iz Guantanama kaže da njegov klijent ima psihološke tegobe

Australac Mamdouh Habib boluje od psiholoških i emocijalnih tegoba što je posljedica gotovo trogodišnjeg boravka u američkoj bazi u Guantanamu na Kubi gdje je bio zatočen zbog sumnje u povezanost s AlQaidom, izjavio je u nedjelju njegov odvjetnik.

Mamduh Habib pušten je na slobodu u petak i vratio se u Sidney.

"Habib ima neka kronična medicinska stanja kao rezultat njegova utamničenja zbog čega se mora podvrgnuti bolničkoj njegi ili barem specijalističkom pregledu", rekao je američki odvjetnik Joe Margulies novinarima u zračnoj luci u Sidneyu.

"Kod njega su se razvila određena emotivna i psihološka stanja koja će zahtijevati više vremena (za oporavak)", dodao je.

48-godišnji Habib egipatskog je podrijetla, a u Guantanamo je odveden u svibnju 2002. Optužen je za suradnju s terorističkom organizacijom Al-Qaidom u Pakistanu te zbog navodnih saznanja o napadima na SAD 11. rujna 2001. Dužnosnici američkog ministarstva obrane nedavno su izvijestili kako će Habib, zbog nedostatka dokaza, biti pušten, te da protiv njega neće biti pokrenut sudski proces.

Habib je izjavio da je, prije no što je odveden u Guantanamo, šest mjeseci bio mučen u Egiptu.

SAD su odbacile njegove tvrdnje da je bio zlostavljan, a State Department ustvrdio da se prema zatvorenicima tog kubanskog zatvora ponašalo humano.

Margulies je rekao da Habibova obitelj treba dosta vremena kako bi se navikla da se vratio kući, dodavši kako ga se njegova najmlađa kćer ne sjeća.

Nije želio odgovoriti hoće li Habib tražiti naknadu za gotovo tri godine zatvora, no australijski premijer John Howard izjavio je da Habib neće tražiti nikakvu naknadu ni ispriku za zatočeništvo na Kubi.

(Hina) xtr ytr

Pročitajte više