OECD: BUGARSKA, RUMUNJSKA I HRVATSKA IDU BRŽE OD REGIJE

Bugarska, Rumunjska i Hrvatska ostvaruju brži gospodarski napredak od ostalih zemalja u regiji, iako ih očekuje još mnogo posla, izjavio je u utorak u Sofiji direktor za ulaganja OECDa Declan Murphy, založivši se za porast izravnih stranih ulaganja u područje Balkana kako bi se dostigla razina ulaganja u zemlje srednje Europe.

"Treba udvostručiti, ako ne i utrostručiti izravna strana ulaganja u regiju, kako bi se dostigla razina ulaganja u srednju Europu", rekao je dužnosnik Organizacije za europsku suradnju i razvoj (OECD) u govoru sudionicima 6. Gospodarskog foruma za Jugoistočnu Europu koji se na temu "Gospodarske mogućnosti u zemljama Jugoistočne Europe 2005 i važnost javno-privatnog partnerstva u konkurentnosti gospodarstva" održava u glavnom bugarskom gradu.

Bugarska, Rumunjska i Hrvatska napreduju brže od ostalih zemalja u regiji, ali im ipak predstoji "golem" posao glede usvajanja odgovarajućeg zakonodavstva, postupka registracije tvrtki, kupnje zemljišta i investicijskih pregovora, naglasio je Murphy.

Na skupu sudjeluje i državni tajnik za gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva RH Vladimir Vranković, koji je u govoru predstavio trenutačnu gospodarsku sliku i konkurentnost u Hrvatskoj, priopćeno je iz ministarstva. Vranković je, navodi se, istaknuo kako Hrvatska radi na promicanju javno-privatnog partnerstva i da je na tom području postigla puno više od ostalih zemalja jugoistočne Europe.

"Nastavit ćemo projekte javno-privatnog partnerstva kojim želimo stvoriti jak rejting tvrtki kako bi se postigla bolja cijena u privatizaciji za koju godinu", istaknuo je Vranković.

Vranković se susreo s Declanom Murphyjem, prenijevši mu tijekom razgovora želju i spremnost Hrvatske da se u Zagrebu otvori ured OECD-a, a na plenarnoj sjednici, prema priopćenju, uputit će se i pismeno stajalište o otvaranju tog ureda. Prema saznanjima, OECD bi to mogao prihvatiti te bi u narednom razdoblju njegovo izaslanstvo trebalo posjetiti Hrvatsku.

(Hina) xdam ysb

Pročitajte više