OESS potiče reformu institucije pučkog pravobranitelja u RH

VIŠI savjetnik OESS-a obavio je stručnu analizu te napisao izvješće o instituciji pučkog pravobranitelja u Hrvatskoj u kojem preporučuje unapređenje uloge pučkog pravobranitelja kao ključne institucije za ljudska prava u Hrvatskoj, priopćeno je u ponedjeljak iz Misije OESS-a u RH.

Viši savjetnik OESS-a prof. John Hucker, bivši glavni tajnik Komisije za ljudska prava Kanade od 1988. do 2002. u svojoj je ekspertizi naznačio korake koje bi trebalo poduzeti kako bi se ojačala i poboljšala učinkovitost institucije.

"Vlada Republike Hrvatske potiče se na povećanje financijske i logističke potpore instituciji, kao i na osnivanje ureda izvan glavnog grada kako bi se omogućio lakši izravan pristup diljem zemlje", rekao je prof. Hucker.

Stručnjak također preporučuje izmjene postojećeg Zakona o pučkom pravobranitelju, s ciljem jačanja mandata pučkog pravobranitelja na području ljudskih prava. Na kraju, prof. Hucker naglašava važnost bolje suradnje javne uprave s pučkim pravobraniteljem.

Izvješće koje je dovršeno tijekom drugog posjeta savjetnika OESS-a, prof. Johna Huckera, Hrvatskoj od 4. do 6. lipnja dostupno je na web-stranici Misije OESS-a.

Analizu profesora Johna Huckera sponzorirali su Misija OESS-a u Republici Hrvatskoj i Ured za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (ODIHR).

Pročitajte više