Ogorčenje u australskom senatu oko saslušanja šefa policije: Vi ste sramota!

OTAC mrtve 21-godišnje Britt Lapthorne zajedno sa suprugom Elke i sinom Darrenom, održao je danas konferenciju za novinare u Melbourneu na kojoj je potvrdio informaciju kako je tijelo mlade Britt prebačeno kod Državnog odjela za patologiju savezne australske države Victorije, kako bi se obavila još jedna obdukcija tijela.

U Hrvatskoj samo prometni policajci

Otac Dale ponovio je još jednom, kako je policija u Hrvatskoj zapravo "prometna" policija, te da oni nisu u stanju riješiti slučaj njegove mrtve kćeri. Također, rekao je kako je dobivao kontradiktorne informacije o Britt, budući su mu jedni izbori u policiji govorili o "nesretnom slučaju", a drugi o "groznom zločinu". Majka Elke za vrijeme konferencije za novinare nije ništa govorila, već je cijelo vrijeme plakala. 

Državna patologinja Jennifer Coate, potvrdila je za australske medije, kako je započela druga obdukcija tijela Britt Lapthorne, dodajući kako će se u ovom slučaju slijediti uobičajeni protokol.

Nema roka

"Jasno nam je da postoji ogromni interes u Australiji vezan za slučaj Britt Lapthorne, kao i interes obitelji preminule djevojke, no nažalost ne možemo govoriti o vremenu kada ćemo izdati i službene rezultate obdukcije", kazala je Coate.

Još ovog vikenda Brittina obitelj i prijatelji u Australiji održali su bdjenje uz svijeće i prisjetili se stradale djevojke u Melbourneu. "Britt bi se ovo svidjelo, bilo bi joj drago što je dirnula ovoliko ljudi", rekla je njena majka Elke tom prigodom, a bdjenju je bio prisutan veliki broj ljudi te njeni bivši školski kolege.

Šef policije izazvao bijes oporbe u australskom senatu

Opozicija u australskom senatu danas je ispitala šefa australske federalne policije Micka Keeltyja (AFP) kritizirajući njegove službenike, ponajprije stoga što nisu na vrijeme kontaktirali obitelj Lapthorne. Keelty je odbio odgovoriti koliko je točno vremena trebalo policajcima da kontaktiraju obitelj, a nije htio niti komentirati rad hrvatske policije na slučaju.

"Senatore, ja nisam u poziciji odgovoriti vam na pitanje", kazao je Keelty, a prenosi The Australian News, a na njegovu se izjavu senator George Brandis razljutio i odvratio mu: "Zašto ne? Upitani ste o profesionalnoj ocjeni okolnosti u kojoj je AFP odigrala svoju ulogu, morate imati mišljenje i vaše je mišljenje relevantno", no odgovor nije dobio.

Keelty branio policiju svim silama

Kako izvještava News Keelty je svim snagama branio australsku policiju, naglašavajući da nije imala ovlasti provoditi istragu u drugoj državi. Kritiziran je i zbog toga što su mediji preduhitrili policiju u nekoliko navrata što se tiče razgovora s pojedinim svjedocima.

"Često se događa da mediji budu ispred policije jer nisu sputani procedurom", odvratio je Senatu. Branio je i policajca, australskog Srbina Marka Dokmanovića, kojega je AFP poslala u Dubrovnik kako bi bio veza sa između australske i hrvatske policije, u medijima prozvanog zbog nacionalizma i  tetovaže "Srbija zauvijek". Kazao je oporbi da nitko njegovo slanje nije dovodio u pitanje, te da je u Hrvatskoj primljen bez ikakvih problema.

"Vi ste sramota za senat"

Saslušanje je naposljetku prekinula laburistica Trish Crossin, čime je kod oporbenih senatora izazvala ogorčenje, jer su inzistirali na nastavku.

"Ovo je sramota, senatorice Crossin, i vi ste sramota za senat", riječi su kojima je Brandis završio raspravu.

M.M.
Foto: Arhiva, Facebook, afp.gov.au

Pročitajte više