"Nisam ubio Britt Lapthorne, a Hrvati tapkaju u mraku!"

"Nisam ubio Britt Lapthorne, a Hrvati tapkaju u mraku!"

MLADI "backpacker" koji je označen kao sumnjivac za ubojstvo Britt Lapthorne u razgovoru s australskim medijima odbacio je navode pojedinih novinara da je umješan u njenu smrt i izrazio frustraciju zbog toga što ga policija nije uopće kontaktirala.

23-godišnji Dominic Dabrowiecki s novinarom australskog Sydney Heralda u kontakt je stupio putem Facebooka i porekao da ima ikakve veze s Brittinim ubojstvom. Mladić kaže kako ga posebno frustrira što mu se svako malo javljaju novinari, ali od policije nema ni traga ni glasa.

"Kao što sam već ranije rekao razgovarajući s novinarom AFP-a, Britt sam posljednji put vidio oko 3 ujutro u noći kad je nestala. Ja sam se u hostel vratio oko 4 sata. Hostel sam kasnije napustio kako bih otpratio prijateljicu kući i zbog toga se možda nekome učinilo da se vraćam u sedam ujutro", rekao je Dabrowiecki.

"Nisam iznenađen što sam označen kao sumnjivac. Uvijek mi je bilo jasno da ćemo Gareth (student iz Londona) i ja biti pod istragom, jer smo jedine muške osobe koje su joj bile bliske tijekom putovanja. Ali čini mi se da hrvatska policija i mediji tapkaju u mraku", kaže Dominic Dabrowiecki.

Gareth Hopkins, 20-godišnji "backpacker" i student iz Londona, samoinicijativno se javio australskim vlastima i Scotland Yardu nakon što je na internetu doznao da je Britt nestala. On se nalazio uz Britt na fotografijama snimljenim u noći i na dan uoči njezina nestanka te je kazao kako joj je kupio piće i da je primijetio kao je pripita ali ne i mrtva pijana. Na odlasku iz kluba, oko 3 sata ujutro, on ju je potražio ali nje tamo više nije bilo, prema njegovim riječima.

Britt i Dominic su se upoznali u Mostaru i vrlo su se brzo zbližili, a nakon što je otkriveno da je Britt mrtva, nepoznata osoba iz Sarajeva poznata samo kao "Crveni Leon" hrvatskim je medijima odaslala e-mail poruke u kojima indirektno okrivljuje mladog Poljaka za njenu smrt. No, australski Sunday Mail došao je do saznanja kako je "Crveni Leon" u stvari tek radnik u sarajevskom hostelu koji je i Britt posjetila, te koji nema nikakve veze s istragom. Njegove optužbe su tek zaključci do kojih je sam došao.

U Australiji će biti obavljena nova obdukcija

Brittin otac Dale i brat Darren u međuvremenu se se vratili u Australiju, a svoje su putovanje natrag opisali kao "traumatično". Oni su danas stigli u Melbourne zajedno s lijesom koji sadrži Brittine ostatke koji će biti predani mrtvozorniku kako bi se u Australiji obavila još jedna obdukcija. Dale Lapthorne kaže kako se osjećao slomljenim kad je napustio Dubrovnik, "grad koji je uzeo život njegovoj voljenoj djevojčici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je jako teško. Sretni smo što se napokon sve razjasnilo i što se vraćamo kući, ali ovo je bilo vrlo traumatično iskustvo", rekao je Lapthorne i dodao kako će mu najteže biti opet se susresti sa suprugom koja se nadala dobrim vijestima iz Dubrovnika i ostala je šokirana kad je čula da je njihova kćer mrtva. "Mojoj ženi je jako teško, ali bori se. Britt je bila više od njene kćeri, bila joj je najbolja prijateljica", kaže Dale Lapthorne.

Brittina majka očekuje tijelo svoje kćeri: Prestrašena sam, ali jedva čekam da mi se vrati

Brittina obitelj i prijatelji u Australiji večer prije povratka njenog oca i brata u Dubrovnika održali su bdjenje uz svijeće i prisjetili se stradale djevojke. "Britt bi se ovo svidjelo, bilo bi joj drago što je dirnula ovoliko ljudi", rekla je njena majka Elke. "Svi ste bili s nama na ovom teškom putovanju. Sigurna sam da bi Dale i Darren voljeli da su večeras ovdje s nama", obratila se Elke Lapthorne okupljenim prijateljima svoje kćeri.

"Uvijek je ostavljala jak dojam na ljude i mislim da će ga ostavljati i dalje. Njen osmjeh nitko neće zaboraviti. Čast mi je što sam njena majka", kazala je Elke Lapthorne. Gospođa Lapthorne opisala je kako je bila prestrašena dok je dolazila na okupljanje u Melbourneu, na kojem se skupilo više od 200 ljudi, jer nije znala kako će reagirati. "Nisam željela plakati. Željela sam biti sretna", kaže Brittina majka.

"Jako sam tužna i prestrašena uoči dolaska njenog tijela u Australiju. Ali također jedva čekam da mi se vrati. Mislim da moram biti jaka, svi moramo biti jaki", kaže Brittina majka.

Na bdjenju su se brojni Brittini školski kolege, a došao je i ravnatelj njene srednje škole John Settle koji je bio na rubu suza. "Bila je fantastično dijete. Bila je jedna od one svestrane djece - izvrsna u sportu, obećavajuća glumica, jako otvorena i puna samopouzdanja", kazao je Settle.

J.C. 
Foto: Sydney Herald/The Daily Telegraph

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara