Sve veći problem u SAD-u, ogroman porast spolnih bolesti

Foto: Wikipedia

AMERIČKI Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je prošli tjedan svoje izvješće o praćenju spolno prenosivih bolesti za 2022., koje pokazuje da su brojke obolijevanja od sifilisa i klamidije posljednjih godina u SAD-u dosegnule rekordne razine te da se nacija nastavlja boriti za kontrolu nad epidemijama spolno prenosivih bolesti (SPB).

Nacionalna koalicija direktora SPB-a (NCSDDC) u svojem je nedavno objavljenom izvješću upozorila da podaci pokazuju da su incidencije sifilisa tijekom zadnjih pet godina porasle čak 80%.

Tri faze sifilisa

Sifilis se kod odraslih širi putem vaginalnog, analnog ili oralnog seksa i ima tendenciju napredovanja u fazama. Prvi stadij obično uključuje ranice oko usta ili genitalija, dok drugi može izazvati osipe po tijelu i simptome slične gripi, uključujući vrućicu, glavobolju, grlobolju i umor.

Tijekom prve dvije faze bolesne osobe su najzaraznije. Sifilis rijetko napreduje do trećeg stadija, no tada može utjecati na organe i završiti smrću.

Posebno opasan je kongenitalni sifilis

Posebno opasan je kongenitalni sifilis koji se prenosi s majke na dijete tijekom trudnoće. Većina novorođenčadi koja pati od sifilisa nema nikakve simptome pa infekcije mogu proći nezapaženo. No bolest može uzrokovati zaostajanje i abnormalnosti u razvoju, gluhoću, napadaje te čak i smrt.

Porast od gotovo 1000%

Novi dokument posebno ističe da je u SAD-u zabilježeno alarmantnih 3755 slučajeva kongenitalnog sifilisa kod djece, što je porast od 937% u jednom desetljeću. U samo jednoj godini broj slučajeva kongenitalnog sifilisa u SAD-u porastao je za 31%, a najugroženija su crnačka djeca.

U 2022. gotovo sve od ukupno 50 saveznih američkih država zabilježile su slučajeve kongenitalnog sifilisa, međutim, čak 57 posto svih slučajeva zabilježeno je u samo pet država - Teksasu, Kaliforniji, Arizoni, Floridi i Louisiani. Ove infekcije uzrokovale su smrt 282 novorođenčadi i dojenčadi.

Stručnjaci smatraju da je 88% tih smrti moglo biti izbjegnuto da je postojalo pravovremeno testiranje i liječenje tijekom trudnoće.

Manjak lijekova i zdravstvenog osoblja

NCSDDC tumači da novoobjavljene brojke o spolno prenosivim bolestima (SPB) potječu iz 2022. te da ne odražavaju dodatni utjecaj na situaciju koji je mogla stvoriti nestašica lijeka za liječenje kongenitalnog sifilisa Bicillin L-A, koja je započela na proljeće 2023., ali i rezovi u medicinskoj radnoj snazi provedeni prošlog ljeta zbog dugova u zdravstvu.

"Posljednji podaci CDC-a o SPB-u pokazuju da se naša nacija suočava s javnozdravstvenom krizom koja se brzo pogoršava sa stvarnim životima na kocki. SPB – osobito sifilis – nastavit će izmicati kontroli sve dok administracija i Kongres zajednicama ne osiguraju potrebna sredstva za pružanje najosnovnijih usluga pregleda, liječenja i prevencije", upozorava koalicija.

"Podaci nadzora iz 2022. pokazuju da su milijuni ljudi bili pogođeni infekcijama koje su se u potpunosti mogle spriječiti. Međutim, žene i bebe sve više su prisiljene snositi najrazornije posljedice nacionalne epidemije SPB-a dok sifilis i kongenitalni sifilis nastavljaju bjesnjeti zbog nedostatnog liječenja i rezova u radnoj snazi, a napadi na zdravstvenu skrb žena samo pridonose vatri.

Novonajavljena federalna radna skupina za sifilis i ograničeni uvoz Extencillinea koraci su u pravom smjeru, no nacija treba odgovor koji u potpunosti odgovara trenutku: onaj koji spaja novu pozornost ministarstva zdravstva (HHS ) s resursima koji su zajednicama potrebni kako bi se postigao oporavak nakon prošlogodišnjih rezova u javnozdravstvenoj radnoj snazi te kako bi se implementirale osnovne usluge pregleda i liječenja koje preporučuje HHS", dodaje Koalicija.

Upozorenje Bidenu na smanjivanje financiranja zdravstva

Prošle godine direktor NCSDDC-a David Harvey upozorio je da će, ako predsjednik Joe Biden nastavi smanjivati financiranje zdravstva, njegova gesta kojom je pokazao da je svjestan važnosti prevencije SPB-a neizbježno propasti.

Autori novog upozoravajućeg dokumenta pišu da administracija predsjednika Bidena zaslužuje pohvalu zbog toga što je skrenula pozornost na najtežu posljedicu nacionalne epidemije SPB-a – kongenitalni sifilis – no ističu da "predobro znaju da će se savezno vodstvo pokazati šupljim ako zajednice ne dobiju financiranje koje je potrebno za rješavanje problema".

Pročitajte više