Okrugli stol Foruma 21 o izboru članova Vijeća HRT-a

KAD SE određuju uvjeti za izbor članova u Vijeće HRT-a, temeljno je pitanje trebaju li u njemu biti medijski stručnjaci ili predstavnici javnosti, istaknuto je večeras na okruglom stolu Foruma 21 u Novinarskom domu u Zagrebu.

Sadašnji sustav rada Vijeća mora se promijeniti u logičniji i primjereniji hrvatskom društvu, rekla je Silvija Luks s HTV-a, dodavši kako bi najbolje bilo u Vijeće uvrstiti i medijske stručnjake i predstavnike javnosti.

Nazvavši sadašnji prijedlog zakona o HRT-u ´suludim´, saborski zastupnik Ivo Lončar rekao je da, iako se već najavljuje drugo čitanje novog zakona o HRT-u u Saboru, on konačan tekst tog prijedloga još nije vidio. Glavnim krivcem Lončar smatra vlast kojoj HRT treba ´služiti´ u predizbornoj i izbornoj godini. Po njegovim riječima ne treba se zavaravati da će Vijeće HRT-a u bilo kojem sastavu predstavljati hrvatsku javnost jer se, istaknuo je, u nas sve svodi na politizaciju.

Glazbenik Frederik Došek drži da bi član Vijeća trebao biti poštena i odgovorna osoba koja ne pripada nijednoj interesnoj skupini i koja će profesionalno poznavati način rada medija.

Pomoćnik ministra kulture Jadran Antolović kaže kako se novim prijedlogom zakona želi postići da stručne i kompetentne osobe upravljaju HRT-om, a da Vijeće bude predstavnik javnosti.

Novim bi zakonom Vijeće HRT-a od 11 članova postalo središnjim tijelom za odlučivanje koje bi imenovao Hrvatski sabor, a ono bi imenovalo glavnog ravnatelja HRT-a na temelju javnog natječaja.

Oporbene stranke novom zakonu o HRT-u najčešće zamjeraju da Vlada njime želi uspostaviti veći nadzor nad televizijom.

Pročitajte više