Okrugli stol HOK-a o pripremi turističke sezone

PREDSTAVNICI Državnog inspektorata, Ministarstva turizma, Ministarstva zadravstva i Ministarstva financija sudjelovali su danas na okruglom stolu u Rijeci o pripremi ovogodišnje turističke sezone, koji je organizirao Ceh ugostiteljskih i turističih radnika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Riječ je o prvom od četiriju susreta koji s nakanom da upozori na dosadašnje propuste i bolju pripremu sezone organizira Hrvatska obrtnička komora. Osim u Rijeci o toj će se temi u svibnju raspravljati u Zadru, Splitu i Dubrovniku.

Pomoćnik ministra zdravstva Ivo Afrić kazao je da će to ministarstvo nastojati da se osim novčane kazne i zabrane rada ugostiteljskih objekata zdravstveno neispravne namirnice zakonski odrede kao kažnjivo djelo.

Istaknuo je da ugostitelji pri radu s hranom nedovoljno rabe zaštitne rukavice i drugu opremu te dodao da će Ministarstvo zdravstva uskoro ugostiteljima dostaviti brošure o radu s namirnicama i pripravljanju hrane.

Pomoćnik glavnoga državnog inspektora Luka Baburić govorio je o sankcijama za nepoštivanje radnog vremena u ugostiteljskim objektima, isticanju cijena i izdavanju računa. Upozorio je na pojavu da se djelatnici hotelskih recepcija dogovaraju i prodaju izletničke aranžmane s osobama koje nemaju registriranu djelatnost i bez posredovanja turističkih agencija. Osim u tom dijelu Državni inspektorat će pojačati i nadzor pripreme i čuvanja namirnica te sanitarnih prostorija kako bi se spriječila pojava salmonele ili drugih bolesti.

Govoreći o Zakonu o pružanju smještajnih i ugostiteljskih usluga, Renata Tomljenović iz Ministarstva turizma je istaknula da bi seoska kućanstva trebala nuditi pretežito svoje proizvode, ali ponudu dopuniti industrijskim proizvodima. Istaknula je da su odredbe o broju postelja za iznajmljivanje u dopunskoj djelatnosti rađene po uzoru na Italiju gdje se ta djelatnost može obavljati u najviše 10 soba.

Pročitajte više