Pomoćnik ministra zdravstva Ivo Afrić kazao je da će to ministarstvo nastojati da se osim novčane kazne i zabrane rada ugostiteljskih objekata zdravstveno neispravne namirnice zakonski odrede kao kažnjivo djelo.
Istaknuo je da ugostitelji pri radu s hranom nedovoljno rabe zaštitne rukavice i drugu opremu te dodao da će Ministarstvo zdravstva uskoro ugostiteljima dostaviti brošure o radu s namirnicama i pripravljanju hrane.
Pomoćnik glavnoga državnog inspektora Luka Baburić govorio je o sankcijama za nepoštivanje radnog vremena u ugostiteljskim objektima, isticanju cijena i izdavanju računa. Upozorio je na pojavu da se djelatnici hotelskih recepcija dogovaraju i prodaju izletničke aranžmane s osobama koje nemaju registriranu djelatnost i bez posredovanja turističkih agencija. Osim u tom dijelu Državni inspektorat će pojačati i nadzor pripreme i čuvanja namirnica te sanitarnih prostorija kako bi se spriječila pojava salmonele ili drugih bolesti.
Govoreći o Zakonu o pružanju smještajnih i ugostiteljskih usluga, Renata Tomljenović iz Ministarstva turizma je istaknula da bi seoska kućanstva trebala nuditi pretežito svoje proizvode, ali ponudu dopuniti industrijskim proizvodima. Istaknula je da su odredbe o broju postelja za iznajmljivanje u dopunskoj djelatnosti rađene po uzoru na Italiju gdje se ta djelatnost može obavljati u najviše 10 soba.