Okružnom sudu u Beogradu proslijeđene haške optužnice protiv četvorice

MINISTARSTVO vanjskih poslova državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) proslijedilo je u četvrtak Okružnom sudu u Beogradu i Ministarstvu pravosuđa Srbije hašku optužnicu protiv vojnih generala Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića i policijskih generala Vlastimira Đorđevića i Sretena Lukića, optuženih za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je optužnica proslijeđena u skladu s odredbama Zakona o suradnji s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Den Haagu. Najavljeno je da će ubuduće "sve zahtjeve i druge dokumente Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu odmah proslijeđivati nadležnima za donošenje konačnih odluka".

Optužnicu protiv četvorice generala glavna tužiteljica Carla del Ponte uručila je u listopadu 2003. godine tadašnjem ministru vanjskih poslova SCG Goranu Svilanoviću, koji je bio i predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom. Tada su, međutim, krajem prosinca uslijedili novi parlamentarni izbori u Srbiji, nakon čega još nije formiran novi Nacionalni savjet za suradnju s Haškim sudom, te stoga dosad optužnica još nije proslijeđena Okružnom sudu u Beogradu i Ministarstvu pravosuđa na daljnje postupanje.

Vlasti u Beogradu su, prije predsjedničkih izbora u lipnju ove godine, najavljivale da će nakon izbora predsjednika biti ponovno uspostavljena suradnja s Haškim sudom, te je postupak Ministarstva vanjskih poslova SCG, u trenutku kad još nije osnovan novi Savjet za suradnju s Haškim tribunalom , prvi potez u tom smjeru.

U ranijim brojnim istupima u javnosti, generali Pavković i Lazarević izjavljivali su da su spremni odgovarati pred domaćim sudom, ali ne i u Den Haagu. Policijski general Vlastimir Đorđević ponovio je to isto, u pismu koje je nedavno "Nedeljnom telegrafu" uputio navodno iz Rusije. General Sreten Lukić, opozvan s dužnosti načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije nakon prošlogodišnjih prosinačkih parlamentarnih izbora, nije se nakon opoziva oglašavao u javnosti.

Pročitajte više