Okupljanjem u Slunju počinje združena vojna vježba

Današnjim okupljanjem tri voda predstavnika oružanih snaga Hrvatske, Makedonije, Albanije i Sjedinjenih Američkih Država na Vojnom vježbalištu "Eugen Kvaternik" u Slunju započinje dvotjedna združena mornarička vojna vježba "Adriatic Phiblex 046/ Adriatic Shield 04". L

Cilj vježbe je održavanje vojnih vještina, povećanje suradnje, poboljšanje standardnih operativnih postupaka i usklađivanje funkcija zapovijedanja i nadzora, saznaje se od načelnika Službe za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane Mate Radeljića.

Značajniji dio vježbe odvijat će se u priobalnom morskom pojasu u Hrvatskoj ratnoj mornarici.

U prvih sedam dana u Hrvatskoj kopnenoj vojsci će se provesti uvježbavanja za mirovne operacije, razminiranje i rad na kontrolnim točkama, nakon čega će se na moru uvježbavati desant. Vježba će završiti 16. listopada pokaznom vježbom desanta, rekao je za Hinu pukovnik Hrvoje Papst.

Hrvatska, Makedonija i Albanija potpisnice su Američko-jadranske povelje o suradnji u svrhu jačanja sigurnosti i stabilnosti kako bi se čim prije ostvario zajednički cilj uključenja u euroatlantske integracije. Potpisali su je u svibnju 2003. u Tirani ministri vanjskih poslova te tri zemlje i SAD-a.

(Hina) xvh yjn

Pročitajte više