Olakotne okolnosti naših sudova: Dobra obitelj, branitelj, isprika...

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

PRI presudi Ivi Sanaderu, nekadašnjem prvom čovjeku HDZ-a i premijeru, sud je kao olakotnu okolnost prihvatio sudjelovanje u Domovinskom ratu. Sanaderu se sudilo za ratno profiterstvo, odnosno za uzimanje provizije od Hypo banke, i osuđen je na dvije i pol godine zatvora, što je već odslužio u pritvoru. Na stranu to što Ivo Sanader nekako ima iskaznicu branitelja, na stranu to što je u postrojbi proveo jedan jedini dan - i to na postrojavanju umjetničke jedinice, činjenica je da je sud u obzir pri odmjeravanju kazne u obzir uzeo njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu. Koliko god ono trajalo i kakvo god bilo. Za ratno profiterstvo.

Sve može biti olakotna okolnost 

Što sve sud može uzeti kao olakotnu okolnost? Pa, manje-više što god poželi.

Jedan od najgroznijih primjera onaj je iz 2002. godine. To je svima poznata ''društveno prihvatljiva obitelj''. Ivan Primorac tada je BMW-om ubio dvije djevojke. Koračale su nogostupom u Makarskoj kada se Ivan, star 17 godina, bez vozačke dozvole i već kažnjavan zbog prometnih prekršaja zabio u njihova tijela. I ubio ih. Prvotno je osuđen na dvije i pol godine zatvora. Kazna mu je umanjena na samo dvije godine zatvora jer ''Ivan Primorac dolazi iz obitelji društveno prihvatljiva ponašanja kojemu su roditelji omogućili studiranje u inozemstvu, gdje se pokazao uspješnim''. Obitelj je Ivanu platila školovanje u Švicarskoj pa je sud ocijenio da je sasvim u redu da mladić ubije dvije vršnjakinje jer, eto, studira u Luzernu. Iz zatvora poluotvorenog tipa pušten je dva mjeseca prije isteka kazne jer se lijepo ponašao.

Ispričao se silovanoj pa je sve ok

Da ne bi ispalo da je dovoljno dolaziti iz ''društveno prihvatljive obitelji'' da bi sud odmjerio lakšu kaznu pokazuje primjer zagrebačkog ugostitelja kojem se znaju samo inicijali R.S. Zaposlio je, u siječnju 2017. djevojku kao konobaricu i već dan kasnije zaključio da mu duguje 300 kuna. Silovao ju je, a kada je djevojka porukom uspjela pozvati pomoć njenim je prijateljima poručio da će ih zaklati. Sud mu je kao olakotne okolnosti priznao sudjelovanje u Domovinskom ratu, invaliditet i to što se ispričao djevojci. Silovao ju je, prijetio joj da će je baciti kroz prozor, ali i ispričao se kad su ga uhvatili. Sudu sasvim dovoljno. Prije toga je bio sedam puta osuđivan, dvaput za silovanje. Ali ispričao se.

Ubio pa imao psihičkih problema

Dejan Mačešić koji je s 1,9 promila alkohola u krvi automobilom ubio dvadesetdvogodišnjaka dobio je kaznu manju od zakonom propisane. Kao olakotna okolnost prihvaćeni su mu psihički poremećaji koji su se manifestirali nakon što je ubio mladića. Prije ubojstva i psihičkih problema imao je 35 prometnih prekršaja. 

Strah i panika, i tako mjesecima dok su ubijali civile

Branimir Glavaš, pak, poseban je slučaj. On je bio osuđen za ratne zločine, pobjegao je od kazne u Bosnu i Hercegovinu, kazna mu je na koncu ukinuta i vraćena na ponovno suđenje. Glavašu se, podsjetimo, sudilo zbog ubijanja i mučenja civila. Nekima su usta lijepljena selotejpom pa su nijemi ubijani metkom u potiljak i bacani u Dravu, drugima se pak ulijevala akumulatorska kiselina u usta. Hrvatsko je pravosuđe te afere označilo eufemizmima selotejp i garaža. Vrhovni sud je pri svojem pravorijeku, pak, kao olakotne okolnosti uzeo u obzir da su zločini počinjeni u ''situacijskom deliktu'' ili, jednostavnije, u strahu i panici. Mjesecima su optuženi bili u strahu i panici pa su ubijali civile. Da im bude lakše, ili da im lakša bude kazna.

Pročitajte više