Olmert preuzeo odgovornost za ofenzivu na Libanon

IZRAELSKI premijer Ehud Olmert preuzeo je u ponedjeljak, kao predsjednik vlade, svu odgovornost za ofenzivu protiv gerilaca Hezbollaha u južnom Libanonu i ustvrdio da je rat pomaknuo stratešku ravnotežu u regiji.

Obraćajući se parlamentu samo nekoliko sati nakon stupanja na snagu prekida vatre po nalogu UN-a, Olmert je kazao da je dogovor "eliminirao Hezbollahovu državu u državi" i povratio Libanonu suverenitet na jugu.

Olmertovo obraćanje Knessetu prvo je od prvih dana rata, koji je izbio 12. srpnja, a izraelska politička scena više nije jedinstvena kao u njegovim počecima.

Trojica zastupnika izbačena su iz parlamenta tijekom premijerova govora jer su ga ometali upadicama, a još ih je nekoliko tražilo formiranje istražnog povjerenstva o ofenzivi.

Benjamin Netanyahu, vođa oporbenog Likuda, kazao je da je u ratu bilo mnogo pogrešaka.

S obzirom da je u sukobima koji su trajali 34 dana poginulo na desetke vojnika i civila, Olmert je priznao da je u vođenju rata bilo "propusta".

Naglasio je međutim da će Izrael naučiti lekcije iz ovoga rata i "biti bolji", davši do znanja da je novi rat s Hezbollahom moguć u budućnosti.

Pročitajte više