Zapeli pregovori o UN-ovoj rezoluciji o Libanonu

DIPLOMATSKI napori da se postigne brz dogovor oko nacrta UN-ove rezolucije koja bi trebala zaustaviti eskalirajući sukob između Izraela i libanonskog Hezbollaha zapeli su na razlikama u stajalištima između Sjedinjenih Država i Francuske glede zahtjeva Arapa da se Izrael povuče iz južnog Libanona.

Nakon što je Izrael u srijedu odobrio jačanje i širenje kopnene ofenzive u južnom Libanonu, Francuska podržava zahtjeve Libanona da se izraelske snage povuku kada prestanu neprijateljstva, dok Sjedinjene Države podržavaju stajalište Izraela koji želi ostati do raspoređivanja jakih međunarodnih snaga u tom području.

Neslaganje glavnih sponzora rezolucije pokušava se razriješiti brojnim sastancima i moglo bi rezultirati dvjema zasebnim rezolucijama ili čak posve blokirati njezino donošenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio je da bi nacrt rezolucije trebalo revidirati tako da uzme u obzir libanonske i arapske zahtjeve i na novinskoj konferenciji u Toulonu apelirao na Sjedinjene Države da na njih brže odgovore.

Američki dužnosnici u Washingtonu tvrde pak da su pregovori prilično blizu dogovora koji će uvažiti libanonske, arapske i francuske zahtjeve glede roka za izraelsko povlačenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara