OMV podigao tužbu protiv MOL-a

NAKON neuspjelih ponuda za preuzimanje, austrijska naftna i plinska kompanija OMV podići će tužbu protiv mađarskog konkurentna MOL-a, objavio je Financial Times.

Kada je OMV krenuo u napadno i bezuspješno preuzimanje MOL-a tada je osnovao novi sektor u kompaniji čiji je posao bio pridobivanje mađarske naftne kompanije. Na godišnjoj skupštini MOL-a održanoj u travnju skrojene su pravne mjere u skladu s mađarskim i austrijskim zakonima gdje je MOL dobio punu podršku i velik broj glasova svojih dioničara.

No, OMV tvrdi kako velik broj tih glasova nije važeći obzirom na njihove veze s kompanijom MOL te spominje kako su odgovarajući dionički udjeli zapravo "kvazi-trezorske dionice", koje kontrolira MOL. Ono što austrijski MOL želi je to da se odluke koje su zaključene na tom sastanku ponište i da sud objavi izjavu kako dioničarima ne bi trebalo dopuštati glasanje te da im se ukine pravo na dividendu.

OMV će dalje od suda tražiti da imenuje posebnog revizora čije će zaduženje biti razmatranje na koji su način povezani MOL i njegovi dioničari, jer postoji sumnja da ulagači koji podupiru upravu drže u svom vlasništvu 40 posto MOL-a. Prema tvrdnjama OMV-a, radi se o dioničarima ulagačkog instrumenta Magnolia i Češkoj energetskoj kompaniji ČEZ. Londonski dnevnik piše kako je MOL-ova "pobjeda" i odupiranje OMV-u smanjilo daljnje izglede za uspješnu realizaciju OMV-ovog cilja bez obzira na očajničke sudske poteze.

V.M.

Pročitajte više