"Oni koji ignoriraju klimatske promjene isti su kao austrijski monstrum Fritzl"

"NE TAKO davno britanske se biskupe kritiziralo, jer ne govore o aktualnim problemima. Danas je puno veći problem kako ih ušutkati", pišu britanski mediji nakon što je stafordski biskup šokirao javnost uspoređujući one koji ignoriraju klimatske promjene s austrijskim monstrumom Josefom Fritzlom, koji je 24 godine kćer držao u zatočeništvu i napravio joj sedmero djece.

Stafordski biskup Gordon Mursell je u lipanjskom broju pastoralnog pisma napisao kao "svojim ignoriranjem istine o klimatskim promjenama činimo zločin jednak onome kojeg je učinio Josef Fritzl - našu djecu i unuke zaključavamo u svijet bez budućnosti i bacamo ključ".

Biskupova usporedba problema globalnog zatopljenja s jednim od najgorih slučajeva zlostavljanja djece u svijetu, naišla je na burne reakcije javnosti i medija, koji su njegov istup oštro osudili navodeći kako "stafordske majke moraju biti svjesne da kad voze djecu u školu u skupocjenim terencima, i tako zagađuju okoliš, čine zločin jednak incestuoznom zlostavljanju kojem je Fritzl godinama izvrgavao svoju kćer".

Mursell se, nakon bure negativnih reakcija, odlučio ispričati zbog usporedbe te je rekao kako njome nikog nije mislio uvrijediti. "Koristio sam primjer Josefa Fritzla jer je on najekstremniji primjer sebičnosti. Nije mi cilj bio šokirati javnost, cilj mi je bio probuditi njihovu uspavanu svijest, kako bi shvatili da moraju poduzeti nešto, inače njihova djeca neće imati budućnosti", rekao je Mursell za londonski The Times.

I.M.
Foto: modchurchunion.org

Pročitajte više