TROSTRUKA LIKVIDACIJA U SPLITU

Opara objašnjavao zašto je prije policije objavio informaciju o uhićenju ubojice

Foto: Milan Sabić/PIXSELL

SPLITSKI gradonačelnik Andro Krstulović Opara dao je izjavu za medije u povodu trostrukog ubojstva koje se dogodilo u subotu u Splitu.

U uvodnom dijelu Opara je rekao da je grad "miran, sunčan i spokojan, onakav kakav je i bio prije ovog nemilog događaja". Rekao je da grad nudi građanima i gostima sigurnost, iako u ovome trenutku nije utješno govoriti o statistici jer smo svi pod psihozom i velikom traumom. 

"Svi smo pod traumom događaja koji je nezabilježen u zadnjih desetljeća. Podsjetio nas je na vremena koja želimo ostaviti za sobom. Grad Split je i dalje među gradovima s najmanje kriminala", rekao je Opara na početku presice.

"Split je siguran grad"

Opara je rekao da je, po svim statistikama, Split grad koji ima najmanje kaznenih djela. Rekao je da ne smijemo zatvarati oči i biti sretni jer nismo među najgorima. Za trostruko ubojstvo koje se dogodilo u subotu, kaže da nas mora natjerati da preispitamo djelovanje svih onih čiji je to posao.

"Zahvalio bih policiji koja je brzo djelovala, informirala građane, a sve sociološke analize su ostavili za kasnije. Siguran sam da će jedna takva analiza pokazati kamo ide naše društvo. Sveukupno, ne samo Split", rekao je i dodao kako je Split siguran grad.

"Važno je ne govoriti o Splitu kao gradu slučaju. Split je grad u kojemu nema opasnosti. To je naše bogatstvo i u nekim gradovima to nije moguće", rekao je Opara.

Zahvalio je svim političkim strankama u gradskom vijeću koje si nisu dopustile politikantstvo.

O informaciji koju je objavio na Facebooku prije policije rekao je:

"Informacija koju sam objavio je bila točna i pravovremena, nije normalno da građani misle da ubojica šeće gradom."

Zahvalio se policiji koja je brzo djelovala i informirala građane.

Na pitanje odakle mu informacija za koju policija kaže da mu je nije dala, odgovorio je:

"Bio sam u kontaktu s policijom sve vrijeme i dao sam pravodobnu informaciju koja je bila u interesu građana. Smirivao sam građane."

"Dao sam informaciju radi puštanja mira na ulice. Policija ima stroge propise za davanje informacija. Interes svih nas je mir na ulicama. Svaka informacija koju ja dajem je službena", rekao je Opara i još jednom dodao kako je bio u kontaktu i dogovoru s policijom.

Dodao je kako su nabavili sustav kamera koje će postaviti na 13 lokacija u centru grada. Neke su postavili oko osnovnih škola i na školama.

Priznao da je pravosuđe neučinkovito

Komentirao je i činjenicu da su mnogi građani ubojici dali potporu na društvenim mrežama te da sociolozi kažu kako je riječ o gubitku povjerenja u institucije.

"Rekao sam da ovo nije zabilježeno i svi smo bili uznemireni. Ne smatram da je uzimanje pravde u svoje ruke prihvatljivo. Neke stvari su razumljive, ne i opravdane. Ne mogu se složiti s tim da treba ubojici dati potporu", rekao je Opara.

Na pitanje slaže li se da je pravosuđe neučinkovito, rekao je da se slaže.

"Policija je kazala da je prijavila neke ubijene više puta. Ne možemo se zavaravati da je sve divno i krasno, no brojke pokazuju da smo grad s niskom stopom kriminaliteta u području šire Europe", rekao je i dodao kako ima dovoljno policije na ulicama. 

Jedna od novinarki podsjetila ga je da je tematsku sjednicu na temu sigurnosti koja je održana prošle godine na inicijativu jedne stranke oporbe nazvao suvišnom. Kazao je da ne zna odakle je to izvukla, ali ne smatra da je ikakav razgovor o sigurnosti suvišan.

Prvi objavio informaciju na Facebooku

Podsjetimo, Opara se oglasio o ovom slučaju i prije nego što je išta policija potvrdila. On je na svom Facebook profilu napisao da je ubojica uhićen te dodao da je "to najvažnije".

"Policija će uskoro izaći sa svim informacijama te će rasvijetliti cijeli slučaj", objavio je.

Jučer su novinari na konferenciji pitali policiju odakle gradonačelniku ta informacija, na što je vodstvo splitskog MUP-a reklo da je nije dobio od policije.

"Sigurnost građana nije ugrožena"

Opara je u nedjelju navečer dao izjavu za Radio Dalmaciju.

"Ovo je desetljećima nezabilježeni događaj koji je potresao ne samo stanovnike našega grada nego i cijelu hrvatsku javnost. No, važno je da je policija brzim djelovanjem vratila mir na ulice grada, to je najvažnije.

Možemo kazati već danas da će se pokazati da građani mirno šeću našim ulicama, to je u ovom trenutku najvažnije", kazao je gradonačelnik i dodao kako sigurnost građana nije generalno ugrožena jer ovo je bio izolirani slučaj.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za ubojstva u Splitu instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: split ubojstvo

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više