Opara posjetio splitske vatrogasce: Grad je nespreman dočekao požar

Foto: Hina

PRIPADNICI Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Grada Splita te tri gradska DVD-a: Split, Slatine i Žrnovnica postrojeni su dočekali gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu koji je vatrogascima osobno došao zahvaliti što su obranili Split od najvećeg požara u tom dijelu Hrvatske.

"Nema boljeg načina za početak novog radnog tjedna od početka s najboljima, s vatrogascima, koji su Split izvukli iz vrlo ozbiljne situacije", rekao je splitski gradonačelnik. Ponovno je ustvrdio da je Grad nespreman dočekao požar misleći pritom na divlje deponije s opasnim otpadom, neuređene površine, ali i neke hidrante koji nisu bili u funkciji, a svime time se, rekao je, njegova Gradska uprava želi pozabaviti.

Situacija u DVD-ima loša

Zapovjednik splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivan Kovačević ocijenio je da je situacija u tri DVD-a loša jer imaju zastarjelu opremu, ali i dodao da će se to uskoro promijeniti jer je u humanitarnoj akciji koju je jučer organizirala Udruga Cro unum, kojoj je na čelu Dragan Primorac, tijekom malonogometnog turnira između veterana Hajduka i Dinama sinoć prikupila 100 tisuća kuna te je ček u tom iznosu uručen vatrogasnoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije.

Sva tri DVD-a, na zajedničkom sastanku sa zapovjedništvom Javne vatrogasne postrojbe, moći će reći što im je potrebno kako bi im se to i nabavilo, rekao je Kovačević te dodao da će i JVP, koja točno zna svoje potrebe, na taj način popuniti opremu. Podsjetio je i da od 1. siječnja ove godine Grad Split uplaćuje određeni novčani iznos za DVD pa je situacija bolja nego ranije.

Civilnu zaštitu treba pripremiti za budućnost

Predsjednik splitskog Gradskog vijeća Jure Šundov ocijenio je da je odluka da se na teren ne pošalje Civilna zaštita bila mudra jer njezini pripadnici nisu ni vještinama niti opremom sposobni ići u požar. "Na takav požar nitko nije mogao biti spreman, no, Split je obranjen", dodao je.

"Ta nas situacija mora povezati i sve što smo naučili moramo iskoristiti. Civilnu zaštitu možda treba dimenzionirati na neki drugi način kako bi ubuduće bili spremni za takve izvanredne situacije", zaključio je Šundov.

 

Pročitajte više