Opara se naljutio zbog mutne vode zadnjih dana, smijenit će direktora splitskog Vodovoda

Foto: Facebook

SPLITSKI gradonačelnik Andro Krstulović Opara smijenit će direktora Vodovoda i kanalizacije Dragu Davidovića. Opari je prekipjelo nakon posljednjeg zamućenja vode. Splićani, a i stanovnici ostatka splitskog bazena, već treći dan zaredom ne mogu piti vodu iz slavina jer je voda premutna.

To se događa nakon svake jače kiše. Davidović je prije dva dana najavio početak pripreme dokumentacije za nabavu filtra koji bi spriječio da se ovakve stvari ponavljaju. Kako stvari stoje, time će se morati pozabaviti netko drugi. 

Vodovod pripao HDZ-u

Davidović je na čelo Vodovoda došao prije godinu dana. Do tada je radio u Banovini. Tamo se smjestio nakon pobjede Ive Baldasara 2013. godine. Bio mu je direktor kampanje pa potom kratko savjetnik, a onda i pročelnik Ureda Grada. Nakon što je 2016. godine raspuštena splitska organizacija SDP-a, nije primljen natrag u stranku, što je bilo očekivano s obzirom na to da je bio jedan od najbližih Baldasarovih suradnika.

Vodovod je inače raspodjelom vlasti u Splitu pripao HDZ-u, premda se radi o gradskoj tvrtki u kojoj su godinama kadrovirali SDP i Kerumov HGS. U Vodovodu su se zaposlili bivši gradski vijećnik SDP-a i Baldasarov savjetnik Gojko Čepo, kći Kerumove sestre, bivši pročelnik za financije Liste Velog mista, brat bivše Kerumove vijećnice, sin istaknute splitske SDP-ovke, pročelnice u Gradu Splitu...

Koliko se moglo čuti, HDZ (dosad) i nije imao nekog konkretnog za prvu fotelju Vodovoda, no nakon što je Opara jutros bio vrlo rezolutan u svojoj nakani da se riješi Davidovića, nekoga će ipak morati naći.

Splićani već treći dan bez pitke vode

Podsjetimo, na splitskom području je treći dan na snazi mjera da se voda iz javnog vodovoda, zbog zamućenja vode na izvorištu uslijed obilnih oborina, prije konzumiranja treba prvo istaložiti, a zatim bistri dio prokuhati, izvijestili su u četvrtak iz splitske komunalne tvrtke Vodovod i kanalizacija. Još se uvijek ne zna koliko dugo će još Splićani biti bez pitke vode, bez koje su ostali nakon što je prije dva dana objavljeno kako je zamućena voda na izvorištu rijeke Jadro, zbog obilnih oborina zadnjih dana na splitskom području.

S obzirom na to da su analize pokazale kako zamućena voda s izvorišta, osim u splitsku, pristiže i u vodoopskrbnu mrežu Solina, Kaštela i Trogira, čini se da se stanje u tim drugim gradovima poboljšava. Današnje vrijednosti mutnoće vode, kojoj je normala 4 NTU, i dalje su u Splitu visoke.

Na Zenti je izmjereno 5,48 NTU, Brdima 8,53 NTU, Autobusnom kolodvoru 9,71 NTU, na Spinutu 10,4 NTU, Sućidru 32,6 NTU, Brodogradilištu Split 9,03 NTU, Lori 11 NTU, na Škrapama 11,4 NTU, te u krajnjoj točki za grad s obzirom na napajanje iz vodospreme u Podstrani 9 NTU.

Pročitajte više