Opara Splićanima diže prirez s 10 na 15 posto

Foto: Hina, Index

ANDRO Krstulović Opara planira dignuti Splićanima prirez s 10 na 15 posto. Prijedlog je već upućen splitskim gradskim vijećnicima.

U prijedlogu gradskog odjela za financije ovo se povećanje prireza obrazlaže odlukom kako Split ima jedan od manjih prireza kad ga se usporedi s drugim većim gradovima u Hrvatskoj.

Povećanje prireza opravdava se činjenicom da Grad Split mora naći novca jer "potrebe za uređenjem komunalne infrastrukture rastu". Kao jedan od razloga navodi se i izgradnja novih škola, "što pred grad stavlja potrebu stvaranja dodatnih prihoda kojima bi se sve obveze podmirile".

"Ovim Prijedlogom planira se povećati stopa prireza na 15 posto, te bi, prema procjenama, prihodi od prireza na dohodak mogli doseći razinu iz 2008. godine, što znači da se očekuje minimalno povećanje prihoda od prireza na dohodak za 20 milijuna kuna na godišnjoj razini", objašnjava se u Prijedlogu.

Što je najgore, povećanje prireza je predlagao i gradonačelnik Ivo Baldasar, ali HDZ se tada žestoko bunio.

HDZ-ovci napadali Baldasara kad je predlagao isto

Iz stranke Pametno to su primijetili te su danas objavili priopćenje u kojem su samo donijeli HDZ-ovo priopćenje kad je isto najavio Baldasar.

Priopćenje stranke Pametno prenosimo u cijelosti.


Uočili smo da je obrazloženje povećanja stope prireza gotovo u dlaku isto kao obrazloženje koje je prošle godine ponudio prošli gradonačelnik za istu namjeru. Tada je HDZ sasuo drvlje i kamenje na taj prijedlog, pa možemo samo ponoviti njihovo priopćenje, obzirom se mi ni tada nismo složili s povećanjem prireza bez da se prvo provede temeljito čišćenje vlastite kuće, racionalizacija nabujale gradske administracije, revizija poslovanja svih gradskih firmi, provede bolje upravljanje gradskim prostorima i imovinom. Najlakše je povećati namete građanima, teško je provesti racionalizaciju i smanjiti troškove ili domisliti nove izvore prihoda. Evo tadašnjeg HDZ priopćenja kojeg slobodno možemo danas ponoviti:

„Smatramo kako bi se u vrijeme krize i lošeg gospodarskog stanja zemlje, u najmanju ruku, trebala razmotriti mogućnost smanjenja poreznog opterećenja na živote građana, a ne raditi upravo suprotno. Stoga izražavamo čuđenje naspram tog lošeg ponašanja gradonačelnika prema građanima, kojima on bez imalo socijalne osviještenosti naglo podiže prirez. Navedenim gradonačelnik samo kratkoročno 'lokalizira požar' u gradskom proračunu.

S obzirom da se pred gradske vijećnike stavlja vrlo ozbiljna, zahtjevna i teška odluka, jer zadire u vrlo osjetljiv i iznimno važan egzistencijalni segment koji će se izravno reflektirati na životni standard građana, a indirektno na sam daljnji razvoj grada, smatramo kako je njeno obrazloženje napravljeno potpuno neprofesionalno i informativno kratko, da bi se uopće moglo uzeti u ozbiljno razmatranje.

Sagledavajući sve objektivne i realne okolnosti vezane za prijedlog ove loše odluke, kojoj se protivi i sam predsjednik Gradskog vijeća i pojedini vijećnici iz redova vladajuće koalicije, mišljenja smo kako je prijedlog gradonačelnika ... ishitren, nepripremljen i suprotan interesima razvoja našeg grada. Stoga predlažemo povlačenje prijedloga odluke s dnevnog reda Gradskog vijeća, te da se o tome prethodno napravi ozbiljna stručna i sveobuhvatna  analiza, s jasnim pokazateljima i podacima o životu u gradu Splitu danas, poput općih podataka o društvenom standardu, egzistencijalnom minimumu, troškovima života, bruto društvenom proizvodu, plaćama-visini opterećenja, koji bi trebali biti temelj na kojem se bi se ovakva vrsta odluke uopće mogla razmatrati na Gradskom vijeću, a time i za nju glasovati.

Ujedno, apeliramo na gradonačelnika da se jasno izjasni prema građanima - je li prije davanja ovog lošeg prijedloga odluke možda razmotrio i neke druge rezerve i modele rješavanja manjka u proračunu, recimo - kroz nove projekte, investicije i razne oblike sufinanciranja projekata iz državnog proračuna i slično, a ne da je bez imalo socijalne osjetljivosti, jedino rješenje pronašao samo u džepovima građana, koji iz dana u dan zbog njegovih loših odluka na svojoj koži osjećaju pad životnog standarda.“

Pročitajte više