"Opasni" kukac pojavio se i u Karlovcu

LOKALNI karlovački mediji danas su objavili da se u Karlovcu pojavio kukac iz skupine kornjaša nalik mravu narančaste boje kojeg se, kako tvrde treba čuvati, jer mu je otrov opasniji od kobrinog, a od ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Boška Milankovića se doznaje da razloga za paniku nema, jer je riječ o kukcu koji živi s ljudima a ove je godine zbog suše samo nešto agresivniji nego inače tj. nešto više bode.

Ravnatelj Milanković je Karlovčanima za sutra najavio iscrpnije obavijesti o mogućim rizicima od uboda.

Karlovačnima bi mogla pomoć i iskustva Siščana, jer ubode malog kukca osjetilo je prije mjesec dana četrdesetak stanovnika toga grada. Kukac iz skupine kornjaša, roda Paederus, pojavio se 8. kolovoza na području oko dvije stambene zgrade u sisačkom naselju Zeleni brijeg i nakon uklanjanja raslinja oko stambenih zgrada i dezinsekcije stanova, najveći dio kukaca i njegovih ličinki je za desetak dana uništen.

Četrdesetak Siščana iz te dvije stambene zgrade javilo se zbog napada i alergijskih kožnih reakcija od uboda. Voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije dr. Svjetlana Ančić-Birač izvijestila je da je laboratorijskim pretragama utvrđeno da je riječ o kukcu dugačkom u prosjeku između 7 i 10 milimetara i širokom između 0,5 do 1 milimetra, koji su privučeni svjetlom i mirisima iz raslinja i kanala oko dvije stambene zgrade u Sisku uletjeli ili dogmizali u stanove.

Reakcije od uboda su crvenilo na koži, svrbež, ranica poput opekline nepravilnog oblika. Ranice i kraste prođu nakon 8 do 15 dana, a od uboda ostaju pigmentiarni ožiljci koji nakon nekog vremena nestaju s kože. Otrov koji pri ubodu ispušta kukac, ne ulazi u krv, a osoba koju je napao kukac nije zarazna i ne može prenijeti tegobe na drugu osobu. Liječenje je simptomatsko i uglavnom se primjenjuju kreme s manjim sadržajem kortikosteroida.

Pročitajte više