Opatija: medijska radionica o snošljivosti

Međunarodna radionica "Mediji kao promotorij tolerancije", na kojoj sudjeluje 20ak novinara i medijskih analitičara iz Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije, počela je danas u Međunarodnom centru za obrazovanje novinara u Opatiji.

Radionicu zajednički financiraju njemačka zaklada "Friedrich Ebert" i medijska udruga jugoistočne Europe SEEMO iz Beča.

Cilj radionice je pronaći odgovore na pitanja o ulozi medija u promicanju snošljivosti i pomirenja u državama bivše Jugoslavije i regiji te mogu li mediji pozitivno utjecati na gradnju mostova među susjedima.

Radionica bi trebala odgovoriti i na pitanje o normalizaciji odnosa između bivših neprijatelja te je li normalizacija vidljiva u medijima. Rad skupa snimat će se na video te će izvješće u obliku CD roma biti naknadno objavljeno kao dokument.

Okupljene je večeras pozdravio predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Dragutin Lučić Luce, istaknuvši da u Hrvatskoj sve više na medije utječu gospodarski i financijski centri moći, a ne politički, te da bi novinarstvo, da bi postalo četvrta vlast u zemlji, trebalo više poštovati etička načela struke.

U uvodnom predavanju glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić naglasio je da mediji mogu, a i obvezni su djelovati kao promicatelji snošljivosti. No za to valja raščistiti s prošlosti, kazao je Galić i dodao da "treba postaviti pitanje odgovornosti kameleona koji su se provukli u medijima".

Uvjeti za medijsko promicanje snošljivosti su kritična masa u društvu opredijeljena za snošljivost i poštivanje različitosti, izgrađen vrijednosni sustav koji isključuje agresivnost i nesnošljivost i razvijeno civilno društvo, smatra Galić.

Radionica završava 5. lipnja.

(Hina) xdsil yjn

Pročitajte više