Opatija - Otvoren 19. svjetski kongres lutkara

U Opatiji je danas s radom počeo 19. svjetski kongres UNIMAe, međunarodne organizacije lutkara, koji je okupio oko sto sudionika.

Okupljene su pozdravili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, opatijski gradonačelnik Ranko Vlatković i predsjednica Organizacijskog odbora UNIMA-e 2004 Maja Franković. Kongres je otvorila predsjednica UNIMA-e Margareta Niculescu koja je, zahvalivši domaćinima na organizaciji, ocijenila kako su uvjeti za rad izvrsni.

Predsjednik Hrvatskog centra UNIMA-e Zvonko Festini podsjetio je da je Hrvatski centar UNIMA-e osnovan 1992. Od tada, rekao je, hrvatsko lutkarstvo doživljava renesansu, a tradicionalno lutkarstvo sve više zamjenjuju novi kreativni izrazi.

Podsjetio je da su taj kogres i prateći Međunarodni lutkarski festival, koji se istodobno održava u Rijeci, posvećeni preminulom kazališnom kritičaru Daliboru Foretiću, osnivaču i prvom predsjedniku Hrvatskog centra UNIMA-e. Festini je kazao da Foretić nikada nije dijelio lutkarstvo od drugih kazališnih oblika kao ni predstave za djecu od predstava za odrasle.

Pokrovitelj kongresa i festivala je predsjednik RH Stjepan Mesić.

UNIMA na manifestacijama u Opatiji i Rijeci slavi 75. obljetnicu osnivanja. Cilj je te organizacije promicanje lutkarske umjetnosti održavanjem kongresa, izdavanjem publikacija i organiziranjem stručnog osposobljavanja. U toj je organizaciji 59 zemalja članica s više od 5800 članova.

Kongres završava s radom 11. lipnja.

(Hina) xdsil yvkn

Pročitajte više