OPEC ĆE POVEĆATI PROIZVODNJU AKO CIJENE NAFTE PODIVLJAJU

Najveća svjetska izvoznica nafte Saudijska Arabija objavila je u subotu da će OPEC na tržište plasirati veće količine nafte ako njezine cijene do sredine siječnja izađu iz dogovorenih kartelovih okvira od 22 do 28 američkih dolara po barelu.

Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi poručio je da se OPEC i dalje zauzima za ´poštenu cijenu´ te da je spreman povećati plasman nafte na svjetskom tržištu kako bi obuzdao divljanje cijena zbog smanjenje proizvodnje nafte u Venezueli uzrokovane dugim općim štrajkom koji je ušao već u 20. dan zaredom te eventualnog rata u Iraku.

´Već smo mnogo puta kazali da smo predani sprečavanju pomanjkanja nafte, stabilizaciji tržišta i poštenoj cijeni´, rekao je Naimi novinarima na marginama godišnjeg ministarskog sastanka arapskih zemalja članica OPEC-a (OAPEC) u Kairu. OAPEC ne određuje politiku OPEC-a.

´Na raspolaganju imamo i mehanizam koji se može aktivirati kada je potrebno´, rekao je.

Prema tom mehanizmu, OPEC povećanom isporukom nafte zadržava cijenu sirove nafte unutar dogovorenog okvira od 22 do 28 dolara po barelu. Mehanizam se aktivira ako cijena nafte 20 radnih dana zaredom premašuje gornju granicu tog okvira.

Potporu toj mjeri već su izrazili Katar i Libija.

Ujedinjeni Arapski Emirati smatraju pak da je još rano o tome uopće govoriti. Sumnjičav je i Alžir koji smatra da će OPEC na tržište pustiti više nafte samo ako ministri potvrde da za to postoji istinska potreba, a ne špekulantski skok cijene.

Cijena OPEC-ove nafte u četvrtak je iznosila 29,56 američkih dolara po barelu.

Pomanjkanja nafte na svjetskom tržištu još nema.

Pročitajte više