OPERACIJA SRCA RADIO VALOVIMA MOŽE SPRIJEČITI SRČANE PROBLEME

Uklanjanje djelića srčanoga tkiva radio valovima može znatno smanjiti rizik smrtonosnog poremećaja srčanog ritma kod mlađih osoba s posebnom vrstom srčanog ritma, otkrivaju talijanski znanstvenici. L

Problem sa srčanim ritmom, poznat kao Wolff-Parkinson-Whiteov sindrom, uzrokovan je ubrzanim provođenjem impulsa. Signali koji reguliraju kucanje srca mogu zbog toga u glavne dijelove srca stići prebrzo, što može dovesti do iznenadne smrti.

Taj problem ima jedna osoba od 500, no on rijetko uzrokuje smrt. Godišnje od njega umre samo jedna osoba od 1.000 oboljelih. Mnogi oboljeli pate od vrtoglavica, nesvjestica ili podrhtavanja srca - simptoma koji se mogu pokazati već u dobi od 11 godina.

Liječnici već obavljaju operacije radio valovima iz malog katetera postavljenog u srcu, ali ona nije rutinska, djelomično stoga što se problem pokušava riješiti i lijekovima.

Nova studija, koju prenosi New England Journal of Medicine, pokazala je da ablacija srčanog tkiva radio valovima pogoduje mnogim ljudima koji nemaju nikakve simptome.

U petogodišnjem razdoblju, samo dvoje od 37 pacijenata koji su podvrgnuti toj metodi razvili su ozbiljan problem. U skupini koja nije bila podvrgnuta metodi ozbiljni srčani problemi pojavili su se kod 21 pacijenta.

Liječnici Sveučilišne bolnice San Raffaele u Milanu zato preporučuju liječenje radio valovima mlađim pacijentima s Wolff-Parkinson-Whiteovim sindromom kojima se nenormalnim srčani ritam može izazvati posebnim testom.

(Hina) zt dgk

Pročitajte više