Operacija talijanskih karabinjera protiv islamskih ekstremista

TALIJANSKI specijalci karabinjeri proveli su u srijedu ujutro na sjeveru Italije, po nalogu tužiteljstva u Milanu, 12 naloga za uhićenje i pretresli više kuća, među kojima i stan milanskog imama, u potrazi za muslimanskim ekstremistima.

Protuteroristička operacija provedena je u gradovima Milano, Varese, Torino, Novara, Bologna i Vercelli, a na osnovu istraga tužiteljstava u Milanu i Torinu vezanih za navodne terorističke aktivnosti s islamskim ekstremističkim predznakom. Tužiteljstvo u Torinu je tako razotkrilo jezgru Marokanske islamske borbene skupine, koja navodno namjerava u Maroku svrgnuti sadašnju vlast.

Organizacija koja je razotkrivena u Milanu uglavnom je, pak, sastavljena od Tunižana salafita, te je navodno planirala atentate na talijanske državne zgrade i policijske postaje. U Milanu je provedeno više naloga za uhićenje, od kojih su dvije osobe već bile u zatvoru, zatim se još četiri nalaze u inozemstvu, a za petoro se ne zna gdje se sakrivaju.

Istraga je pokrenuta nakon izjava Jelassija Riadha Ben Belgacema, Tunižanina uhićenog u Milanu 2001. godine, koji je osuđen zbog članstva u islamskoj terorističkoj organizaciji, te je počeo surađivati s talijanskom pravdom. Ben Belgacem je prvi islamski pokajnik u Italiji, koji surađuje s istragom. Među danas uhićenim osobama je i Hamadi Bouyahia, koga je nedavno prvostupanjski porotni sud u Milanu oslobodio optužbe da pripada islamskoj terorističkoj organizaciji.

Protuteroristička istraga na sjeveru Italije pokrenuta je 1997. godine. Otkriveni su i neki islamski teroristi "koji su prošli kroz ratno iskustvo u Bosni, a bili su uvježbavani u Afganistanu izravno ili za terorističku organizaciju al Qaidu", obznanjuje talijanska istraga.

Pročitajte više