Opet "nezgoda" na HTV-u: Pao kompjuterski sustav kad je trebalo objaviti pobjednika kviza

POSLJEDNJIH tjedana  Informativni i Sportski program HTV-a nikako ne mogu proći bez nekog propusta ili blamaže. Što se tiče Sportskog programa, u fokusu javnosti je bila emisija "Volim nogomet" posvećena Europskom nogometnom prvenstvu. Za vrijeme trajanja EP-a emisija je išla svaki dan, a dogodila su se barem četiri veća propusta.

Posljednji propust se dogodio jučer u sklopu posljednje emisije iz studija na dan utakmice finala. U sklopu emisije svaki dan je išao kviz "Tko zna, zna", a jučer im je na zadnjem pitanju pukao kompjuterski sustav te nisu u emisiji objavili rezultate i pobjednika, nego je to nešto kasnije učinjeno samo na teletekstu. Nagrada je bila 100.000 kuna, a šansu za pobjedu su imali svi koji su bili među prvih deset pitanja za pobjedu. U redakciju Indexa se javilo nekoliko ljudi nezadovoljnih činjenicom što nije javno objavljen dobitnik te nam govore kako sumnjaju u regularnost dodjele nagrade, koja i nije tako mala.

"Jučer nam je u emisiji 'Volim nogomet' pao kompjuterski sustav koji se nije uspio podići unutar tih nekoliko minuta predviđenih za igru. Izvlačenje pobjednika je napravljeno nakon emisije uz prisutnost javnog bilježnika koji je potpisao zapisnik i potvrdio regularnost. Pobjednika smo odmah objavili na Teletextu, a objavit ćemo ga i javno u današnjoj emisiji u kojoj ćemo imati rezime cjelokupnog prvenstva", rekao je glasnogovornik HRT-a Janos Roemer.

Niz propusta - Hrvati umalo ostali bez prijenosa Europskog prvenstva

Podsjetimo, Sportski program HRT-a je načinio nekoliko propusta tijekom praćenja Europskog nogometnog propusta. Za početak treba reći da im je kompjuterski sustav u igri "Tko zna, zna" već jednom pao, ali bilo bi super kada bi propusti mogli biti samo ovakvi tehnički, na koje se često ne može utjecati.

Jedan od najneugodnijih propusta u emisiji "Volim nogomet" je bio onaj kada je nakon smrti Marina Zubčića zbog problema sa srcem u Klagenfurtu uoči utakmice s Njemačkom, pušten prilog Gorana Milića koji na šaljiv način govori o "infarktima u nogometu". Taj Milićev prilog emitiran je pet sati nakon Zubčićeve smrti, a na HTV-u su se pravdali time da oni u Sportskom programu nisu bili obaviješteni o tome.

Javnost je bila neugodno iznenađena kada je u studiju HTV-a u Beču nakon utakmice s Austrijom umjesto izbornika Slavena Bilića ugledala premijera Ivu Sanadera koji je javnosti demonstrirao svoje veliko nogometno znanje.

Za utakmicu s Turskom u emisiju je pozvan Marko Perković Thompson koji je bio u jeku afere proizašle nakon njegovog koncerta na Trgu bana Jelačića u Zagrebu te je tako dobio termin u najgledanijim minutama HTV-a, jer je cijela Hrvatska bila prikovana uz utakmicu četvrtfinala.

No, najveći propust je bio onaj zbog kojeg su Hrvati umalo ostali bez prijenosa utakmica Europskog prvenstva kad je  HTV dobio upozorenje od agencije Sport Five, koja je dobila pravo prijenosa Eura, da će obustaviti prijenos utakmica ako se iz emisija posvećenih EP-u ne uklone svi marketinški elementi koji se ne ukapaju u odrednice ugovora. Na Prisavlju je nastala panika, sastančilo se satima, da bi se na kraju udovoljilo zahtjevima: publika je skinula sponzorske majice, ukinuti su neki nagradni kvizovi, odbačene su sponzorske rubrike. Prijenosi su nastavljeni, ali je smijenjen direktor odjela marketinga Tibor Gojun.

J.B.
Foto: I.K.

Pročitajte više